Canon PowerShot G9 X

G-sarjan pienimmässä mallissa on sama kenno kuin isommissakin malleissa. Rahkeet eivät kuitenkaan riitä nostamaan sitä huippuluokkaan.

tekijä Välineopas #Kamerat #Canon
8.6

Canon PowerShot G9 X eroaa nimestään huolimatta paljon isommista sisaruksistaan. Siinä on sama yhden tuuman 1”-kenno kuin esimerkiksi G5 X -mallissa, mutta kooltaan kamera on huomattavasti pienempi ja kevyempi. Kamerassa ei olekaan sen paremmin kunnollista kahvaa tai etsintä saati taittuvaa näyttöä. Eivätkä erot lopu siihen. Kameran käyttö on aivan erilaista. Siitä puuttuvat Power­Shoteille tyypilliset painikkeiden, valikoiden ja toimintojen yhdistelmät. G9 X:ää ohjataan pääasiassa kosketusnäytöltä. Tämä on tuttua kameroista, jotka ostetaan, kun halutaan hiukan kännykkäkamerakuvia parempaa laatua. Ei ole salaisuus, että olisimme arvostaneet etsintä. Sen saakin hiukan kalliimmassa G5 X -mallissa. Käyttöliittymä on pääasiassa toimiva. Jotkin valikon kohdat ovat kuitenkin melko pieniä, jolloin niihin on vaikea osua sormella. Kameran päällä olevalla säätökiekolla valitaan perinteisten automaattiasetusten ja uusien luovuuteen pyrkivien toimintojen välillä. Niiden avulla kuvia voi yhdistää esimerkiksi videoklipeiksi. Kuvanlaatu on erittäin hyvä. 20 megapikselin kenno tallentaa runsaasti yksityiskohtia. Jpeg-kuvat ovat teräviä ja värikylläisiä eli sellaisenaan käyttökelpoisia. Hinnaltaan PowerShot G9 X on melko kohtuullinen, kun sitä verrataan muihin 1”-kennokoon kameroihin. Kaikesta huolimatta kamera ei jaksa innostaa. Käyttömukavuus on keskinkertainen. Pehmeä ja sileä pinta eivät ainakaan lisää kokemusta työkalusta, joka palvelee varmasti silloin, kun tarve sitä vaatii.

G9 X toimii kohtalaisesti mutta häviää tarkennusnopeudessa esimerkiksi Olympus Stylus 1s:lle. Kameroiden hinnat ovat lähes samat, mutta jälkimmäisessä on etsin, tarkempi automaattivalotus ja parempi käyttömukavuus. Toisaalta Canon G9 X tallentaa terävämpiä ja yksityiskohtaisempia kuvia kuin Olympus, ja se ei ole merkityksetön ominaisuus. Lisäksi G9 X:ssä on esiin nouseva salama, jonka kantama on noin kuusi metriä. Se ei tule näkyviin automaattisesti edes täysautomatiikalla. Salamaa ohjataan pienellä kuvakkeella, joka ilmestyy näkyviin, kun kamera arvioi salaman olevan tarpeellinen. Kamerassa ei ole varusteluistia, mutta näin pienessä kamerassa sitä ei oikein kaipaakaan. Akku kestää kerrallaan noin 220 kuvan ottamisen. Kameran mukana myydään sekä akku että laturi. Akkua on mahdollista ladata myös usb-liittimen avulla suoraan kamerassa tietokoneen tai puhelimen laturin kautta.
Objektiivin ympärillä on näppärä rengas, jonka avulla säädetään valotuksenkorjausta. Kaiken kaikkiaan säätimien, näytön ja valikoiden yhteispeli toimii kuvattaessa moitteettomasti.
Kamera tallentaa sekä raakakuvia että jpeg-muotoisia kuvia. Jpeg-kuvien tallennuslaadun voi päättää vapaasti. Objektiivin polttoväli vastaa 28–84 mm:ä. Kuvakulmatarjonta jääkin vaatimattomaksi sekä laajakulma- että telepäässä. Suurin aukko on F2, kun polttoväli on 28 mm. Polttovälin kasvaessa 84 millimetriin suurin aukko pienenee arvoon F2,9. Pidemmällä polttovälillä hämärässä kuvattaessa tarvitaan siis pidempi valotusaika tai suurempi ISO-herkkyys. Kohina on siedettävää arvoon ISO 3200 asti. Suurin ISO-arvo on 12 800. Sitä ja toiseksi suurinta ISO-arvoa kannattaa välttää, mikäli mahdollista. G9 X on tehty tyylikkäistä materiaaleista. Valittavana on perinteinen musta tai titaanin värinen kuori vaaleanruskeilla nahkaverhoiluilla.

Conclusion

Säätimet, valikko ja kosketusnäyttö pelaavat hyvin yhteen. Käyttökokemus muistuttaa kosketusnäyttöpuhelimen käyttämistä ja on johdonmukainen.
Fyysisten säätöpainikkeiden puute tekee kameran käyttämisestä hitaampaa kuin useimpien muiden saman hintaluokan kompaktikameroiden.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
20,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
30
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
6,0
Suurin ISO
12.800