Canon XC-10

Useimmissa kameroissa valokuva dominoi videota. Canon on yrittänyt saada uudessa molemmat tasavertaisiksi. Se ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista.

#Kamerat #Canon
8.2

Canon XC-10 on erilainen kuin mikään muu aiempi kamera.
Kameravalmistaja on laittanut samaan pakettiin 24–240 mm:n zoomin sekä 4k-laatuista videota ja 12 megapikselin kuvia tallentavan kennon. Sivulla oleva kahva kääntyy sekä eteen että taakse. Kameran mukana toimitetaan vastavalosuoja ja optinen luuppietsin, jonka voi liittää kolmen tuuman näytön päälle. Se kääntää kuvan oikein päin, eli sitä voi käyttää elektronisen etsimen tavoin. Salamaa ei ole, mutta tarvikeluisti on ja siihen voi kiinnittää myös mikrofonin. Kamerassa on kuulokeliitäntä. Muistikorttipaikkoja on kaksi. SD-korttipaikka on tarkoitettu kuvien tallentamiseen ja CFast-korttipaikka 4K-videon tallentamiseen. CFast-kortille voidaan tallentaa 305 megabittiä sekunnissa. Kortti ja kortinlukija kuuluvat pakettiin. Käyttökokemus on miellyttävä ja käyttömukavuus melko hyvä, mutta muoto aiheuttaa hankaluuksia kuljetettaessa. Varsinkin etsimen kiinnitys on hyvin herkkä. Valokuvaaja jää kaipaamaan erillisiä painikkeita ISO-herkkyyden, valkotasapainon ja valotuksenkorjauksen säätämiseen. Videokuvaaja taas jää kaipaamaan painiketta valkotasapainon käsisäädölle. Se on keskeinen ammattikameroiden ominaisuus, sillä sen avulla kaikkiin videonpätkiin saadaan samanlainen värimaailma. Ohjelmoitavia painikkeita on kolme. Niihin ei kuitenkaan voi ohjelmoida juuri näitä oleellisia toimintoja. Automaattitarkennus toimii hyvin hitaiden kohteiden kanssa, mutta ei nopeiden. Videokuvan laatu on hyvä. Hämärässä se on kuitenkin lähellä EOS 5D-sarjan kameroiden videokuvaa. Valokuvien laatu kelpaa verkkoon. Moni muu zoomkamera tekee parempaa jälkeä.

Kuvien osalta pettymyksen aiheuttaa erityisesti yksityiskohtien toisto ja terävyys. Myös valotusta joutuu pitämään tarkkaan silmällä. Valotuksenkorjaukselle ei ole omaa painiketta. Oikean käden peukalolle löytyy kuitenkin joystick-säädin. Sitä painamalla saa aktivoitua pikavalikon, joka muistuttaa Canonin PowerShot-kameroiden valikkoa. Valikossa liikutaan joystick-säätimellä. Valikosta löytyy muun muassa valotuksenkorjauksen ja valkotasapainon säätäminen. Lisäksi valikossa voi muuttaa Picture Styles -asetuksia ja vaikuttaa värikylläisyyteen ja terävyyteen. Kameralla ei voi kuvata raakakuvaa, ja jpeg-kuvien pakkaus on melko voimakasta. Vaikka asetuksia kuinka säätäisi, kuvat eivät pärjää useimpien alle 300 euron kompaktikameroiden kuville.
Videokuvus- ja valokuvaus-tila valitaan laukaisimen ympärille sijoitetusta säätimestä. Yläosassa on järjestelmäkameroista tuttu säätökiekko.
XC-10:ssä käytetään hyvää LP-E6N-akkua. Sitä käytetään myös isokokoisissa EOS-sarjan malleissa. Kamera ei sammuta itseään automaattisesti. Jos se unohtuu päälle, akku tyhjenee muutamassa tunnissa. Etenkin 4K-videon kuvaaminen täydellä laadulla vaatii virtaa. Siksi kamerassa on tuuletin, joka alkaa tarvittaessa jäähdyttää kennoa.
XC-10:n kokeilujakson tulos on selvä. Paljon parempia kuvia ja kaikkiin tavallisiin tarkoituksiin sopivia videoita saa hankkimalla esimerkiksi Sony RX10 II:n. Sen hinta on 1650 euroa.

Arvio

Videokuvauksen osalta XC-10 on puoliammattilaiskamera. Erityisesti se onnistuu 4K-laatuisen videon kuvaamisessa.
Vaikka kamerassa on iso kenno, sen tallentamat kuvat ovat samaa laatua kuin reilun kymmenesosan maksavissa kompaktikameroissa.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
12
Polttovälikerroin/optinen zoom
10
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
3,8
Suurin ISO
20000