Fujifilm GFX 100

Tämä uusi kamera on monin tavoin äärimmäinen. Siinä on valtava keskikoon kenno, joka on noin 70 prosenttia suurempi kuin kinokokoinen, ja tarkkuus on peräti 102 megapikseliä.

tekijä Välineopas #Kamerat #Fujifilm
9.1

Tämä uusi kamera on monin tavoin äärimmäinen. Siinä on valtava keskikoon kenno, joka on noin 70 prosenttia suurempi kuin kinokokoinen, ja tarkkuus on peräti 102 megapikseliä. Näin suuri tarkkuus on aiemmin maksanut noin 35 000 euroa, ja keskikoon kamerat ovat perinteisesti suuria. Fujifilm GFX 100 on paljon halvempi ja peilitön, joten se on suunnilleen samankokoinen kuin Canonin ja Nikonin ammattilaistason kinokokoiset.
Pikselien lukumäärä tuottaa hurjasti yksityiskohtia. Jos kuvaa zoomaa suuremmaksi hienolla ldc-näytöllä, näkyy asioita, joita ei huomaa, kun katsoo koko kuvaa. Pilvenpiirtäjästä otetussa kuvassa näimme kukkaruukkuja etäisten rakennusten ikkunoissa ja yksittäisiä pelaajia baseball-kentällä 1,5 kilometrin päässä. Myös dynaaminen alue on laaja, joten raakakuvista saa paljon yksityiskohtia esille varjopaikoistakin. Jokainen raakakuva viekin sitten 200 megatavua tilaa.
Fujifilm on myös lisännyt herkkuja, joita toivoisimme muihinkin kameroihin. GFX 100:n päällä on pieni näyttö, joka kuvausasetusten lisäksi näyttää histogrammin ja esimerkiksi valotusajan ja aukon virtuaalisina kiekkoina. Kameran taustapuolella on myös ylimääräinen näyttö, jolta näkyvät asetustiedot tai histogrammi, joten iso näyttö näyttää ainoastaan kohteen. GFX 100 ottaa viisi kuvaa sekunnissa, ja automaattitarkennus, joka toimii koko kuva-alalla, seuraa hienosti liikkuviakin kohteita.
Kamerassa on myös hyvä silmätarkennus, joka pyrkii tarkentamaan kuvattavan silmään muotokuvauksessa. Hiljaisuutta tai alle 1/4000 sekunnin suljinaikoja vaativissa kuvaustilanteissa voidaan ottaa käyttöön elektroninen suljin, mutta sitä tulee käyttää harkiten. Käsivaralta saimme sillä joihinkin kuviin vääristymiä, koska kuvadatan lukeminen suurelta kuvakennolta ei käy nopeasti, ja keinovalossa kuviin ilmestyi rumia juovia, joten pyrimme välttämään elektronista suljinta.

Arvio

Kerrassaan ällistyttävä yksityiskohtien toisto. Ylhäällä ja takana hienot ylimääräiset näytöt. Hyvä ja yksityiskohtainen sähköinen etsin. Kaiken kaikkiaan huippu- miellyttävä kamera. Sähköinen suljin
ei toimi aivan hyvin.

Ominaisuudet

Merkki
Fujifilm
Megapikseliä
102
Polttovälikerroin/optinen zoom
2.0
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
102400