Fujifilm GFX 50R

Viime aikojen hitti ovat olleet peilittömät kinokoon kamerat. Fujifilm on loikannut suoraan keskikokoon ja valtavaan kennoon, mutta vastaako kuvien laatu korkeaa hintaa?

tekijä Välineopas #Kamerat #Fujifilm
9.2

Fujifilm GFX 50R on varustettu kennolla, joka on 67 prosenttia suurempi kuin kinokokoinen kenno ja yli neljä kertaa suurempi kuin APS-C-kenno. Kennoa nimitetään keskikokoiseksi, ja sellaisen sisältävästä kamerasta piti joskus maksaa saman verran kuin uudesta keskihintaisesta autosta. Pari vuotta sitten Hasselblad toi keskikoon kameran myyntiin yli 9000 eurolla, mutta nyt Fujifilmi-uutuuden voi ostaa hyvän kilpapyörän hinnalla.
Suuressa kuvakennossa on 51,1 megapikseliä, ja kuvat kuuluvat parhaimpiin, joita olemme koskaan nähneet testikeskuksessamme. Kuvat ovat niin yksityiskohtaisia, että maisemakuvien kapeat oksat ja muotokuvien yksittäiset hiukset näkyvät aivan terävinä, kun kuvia katsellaan 100 prosentin koossa. Raakatiedostot vievät tilaa noin 117 megatavua, mutta niistä saakin sitten kuvankäsittelyssä täydellisiä, ja myös täysin väärin valottuneista otoksiin saa runsaasti värejä ja yksityiskohtia. Jpg-tiedostot ovat myös erinomaisia, ja jos käytetään Velvia-säätöä, vain harvat maisemakuvat kaipaavat kuvankäsittelyä. Kuvat, jotka on otettu käyttäen herkkyyttä ISO 25 600, muistuttavat sellaisia, jotka APS-C-kameralla on otettu ISO 1600:lla tai 3200:lla.
Kamera näyttää hieman tiiliskiveltä, mutta on yllättävän kevyt ja painaa vähemmän kuin iso kinokoon peilillinen.
Ennen keskikoko oli erittäin kallis ja vaikeakäyttöinen. GFX 50R:n käyttö tuo mieleen X-sarjan pikkusisarukset. Hyviä kuvia saa helposti, kunhan vauhti on hillitty. GFX ei sovi toimintakuvaukseen, mutta maisema- ja muotokuvien laatu on ylittämätön, ja hintakin on sellaisella tasolla, jota vielä muutama vuosi sitten olisi pidetty aivan mahdottomana.

Conclusion

Suuren kennon tuottama kuvanlaatu on kerrassaan mainio, ja kameran käyttö on aivan yksinkertaista. Painaa odotettua vähemmän ja on luokkansa halvin.

Kuvat ovat erinomaisia, mutta tiukasti perässä seuraa Sony A 7R II, joka maksaa alle kolmasosan. Objektiiveja on vain seitsemän. Kaipaisimme navigaatiopainiketta.

Ominaisuudet

Merkki
Fujifilm
Megapikseliä
51,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
0,79
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
3
Suurin ISO
101000