Fujifilm X-E1

X-E1 on hyvä kamera, jos toimintakuvaus ei kuulu harrastuksiin. Kamera sopii sille, jolla on aikaa kuvata harkiten. Kuvanlaatu on erinomainen.

#Kamerat #Fujifilm
8.4

Aikaisemmin etsimellä varustetusta Fujifilm-kamerasta joutui maksamaan huomattavasti enemmän, mutta nyt hinnat ovat onneksi tulleet alaspäin. Kun Fujifilm X-E1 oli testissämme ensi kerran alkuvuonna 2013, sen hinta oli peräti noin 1400 euroa. Nyt perusobjektiivin sisältävää pakettia myydään alle 800 euron. Hinnanlaskun syynä on se, että markkinoilla on jo seuraajamalli X-E2. Vanhan ja uuden mallin merkittävimmät erot ovat uuden ja kalliimman X-E2:n lyhyemmät toimintoviiveet ja isompi näyttö, mutta muuten parannukset ovat lähinnä pikkuseikkoja. Hinnaltaan halventunut X-E1 onkin edelleen erinomainen vaihtoehto silloin, kun kameraa ei tulla käyttämään nopean toiminnan kuvaamiseen. Se on nimittäin hidas. Aina kun on otettu jpeg-kuva parasta laatua käyttäen, etsimessä näkyy merkki, joka kertoo, että kuvan tallennus kortille kestää pari sekuntia. Kamera ei onneksi tässä tilanteessa lukitu, ja nopeaa SD-korttia käytettäessä pystyttiin kuvaamaan nopea 18 jpeg-kuvan sarja kuuden kuvan sekuntinopeudella. Kameran näytön koko on vain 2,8 tuumaa ja tarkkuus 460 000 pistettä. Etsimen tarkkuus on sen sijaan 2,4 miljoonaa pistettä ja sen käyttö on hyvin miellyttävää. Kameran ulkoasu on retrohenkinen, ja sekä rungon että pakettiobjektiivin pinta on laadukasta metallia. Kun valotusajan valitsin asetetaan asentoon A ja tehdään sama asetus objektiivin aukonsäätörenkaasta, kamera on täysautomaattisessa tilassa. Valotusajan esivalintatila saadaan, kun vain aukkorengas on asennossa A jne. On makuasia, kumpi on kätevämpi tapa, tämä vai perinteinen. Valotuksenkorjauksen säätö on sijoitettu sopivaan paikkaan oikean peukalon ulottuville.

Nörttien valikko

Fujifilmin valikkojärjestelmä saattaa miellyttää enemmän kameranörttejä kuin aloittelivia käyttäjiä. Tarkennus toimii nopeasti, ja tarkennuspisteet peittävät kaksi kolmasosaa kuva-alasta. Kertatarkennuksen, jatkuvan tarkennuksen ja käsitarkennuksen kytkin on kätevästi kameran etupuolella. Värikylläisyys on hillitty, mutta erinomaisen objektiivin ja vähäisen kohinan takia kuvanlaatu on hyvä. Kameran mukana tarjottava 18–55 mm:n pakettiobjektiivi kuuluu laadukkaaseen XF-sarjaan ja on optisesti ja mekaanisesti huippuluokkaa. Varustuksena on vastavalosuoja.

Arvio

X-E1 on hyvä kamera, jos toimintakuvaus ei kuulu harrastuksiin. Kamera sopii sille, jolla on aikaa kuvata harkiten. Kuvanlaatu on erinomainen.

Ominaisuudet

Merkki
Fujifilm
Megapikseliä
16,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
2,8
Kuvaa/sekunti
6,0
Suurin ISO
25.600