Fujifilm X-Pro2

Vuodesta 2011 lähtien Fujifilm on tehnyt vaikuttavaa työtä X-sarjan kameroillaan. X-Pro2 näyttää edeltäjiltään, mutta kuoren alla moni asia on muuttunut.

tekijä Välineopas #Kamerat #Fujifilm
9.0

Fujifilm X-Pro2 erottuu edukseen kaikista muista vastaavista kameroista. Tulokas on täysin yhteensopiva Fujifilmin X-järjestelmän muiden osien kanssa. Se onkin sarjan uusi lippulaivamalli.
Kamerassa on omalaatuinen hybridietsin, joka on yhdistelmä elektronista ja optista etsintä. Leican esimerkin innoittamana etsimien välillä vaihtelemisesta on tehty helppoa. Elektroninen etsin näyttää lopullisen kuvan valotuksen, valkotasapainon ja värit. Optinen etsin näyttää peilijärjestelmäkameroista tuttuun tapaan tietoja valotusarvoista.
X-Pro2 on saatavilla vain mustana. Runko on suojattu kosteutta vastaan 61 eri kohdasta. Käytännössä sen pitäisi siis kestää useimpien peilijärjestelmäkameroiden tapaan kohtalaista vesisadetta. X-Pro2 tallentaa Full HD -videokuvaaja, ja siinä on wi-fi-toiminto. Uuden otekahvan ansiosta runko istuu mukavasti käteen. Valotusajan säätämiseen on oma kiekkonsa. Aukko valitaan XF-objektiivien aukkorenkaalla. Molempien valinnan voi myös jättää automatiikan huoleksi. Oikealla peukalolla voi käyttää näppärästi valotuksen korjailua. Kolmen tuuman näyttö toistaa kuvan oikein. Näyttöä ei kuitenkaan voi kääntää. Kameraan on lisätty näppärä säätösauva, jolla voi valita tarkennuspisteen tai selata valikkoja.
Kamerasta voi valita, käyttääkö se 77 vai 273 automaattitarkennuspistettä. Valotus on tarkka ja värit ja sävyt toistuvat moitteettomasti. Kohina on siedettävää herkkyyteen ISO 51 200 asti. Sekä yksityiskohtien toisto että tarkkuus vastaavat kinokoon kameroita. Edistys on silmin nähtävä edeltäneistä X-Pro1 ja X-T1-malleista.

Jos kuvia katselee vain kamerassa, X-Pro2:ta voi helposti pitää vain isompana ja painavampana X-T1:nä. Toisaalta se on pieniäkin peilijärjestelmäkameroita, kuten Nikon D7200, pienempi. Kameran lukuisten toimintojen opetteluun ja muokattavien toimintojen säätämiseen itselle sopiviksi kannattaa varata reilusti aikaa. Kameran painikkeet toimivat tarkasti ja kamera reagoi komentoihin nopeasti. Kokonaisuudessaan kameralla työskentely on hidasta. Hitaus ei johdu ainoastaan laajoista valikoista. Fujifilmissä valotusajan ja aukon valintakiekot on kierrettävä erikseen automatiikka-asentoon. Riski asetusten sotkemiseen on myös suurempi, koska aukkorenkaassa ei ole lukitusta. Fujifilmin halvemmissa XC-objektiiveissa ei ole lainkaan aukkorengasta. Toisaalta ne olisivat muutenkin huono valinta näin laadukkaan kameran objektiiveiksi.
Kansainvälisen CIPA-standardin mukaan kameralla pystyy ottamaan 350 kuvaa yhdellä akun latauksella, ja me pääsimme jopa yli 360:een kuvaan. Virranhallinta-asetuksilla voidaan vaikuttaa kameran toimintaan. Tehojen suuntaaminen automaattitarkennukseen tarkoittaa akun käyttöajan lyhenemistä. Akun käyttöaika riippuu siis siitä, miten kameraa käytetään. Suositeltavaa on säätää kamerasta päälle täydet tehot ja ostaa ylimääräinen akku.
Oleellinen toiminto on filmin simuloiminen. Vastaava toiminto löytyy monesta muusta kamerasta nimellä Picture Style tms. Paras on asetus, joka on nimetty Fujifilmin vanhan diafilmin mukaan. Velvia antaa parhaan mahdollisen terävyyden ja värikylläisyyden. X-Pro2:ssa on monia muitakin filmitehosteita, muun muassa Acros, uusi mustavalkoasetus. Neopan Acros on Fujifilmin erittäin vähäkohinainen ja hidas mustavalkofilmi.
Mutta onko X-Pro2 hintansa arvoinen? Sekä hinta että kuvanlaatu sijoittavat kameran hyvien kinokoon kameroiden joukkoon. Verrokkina voi pitää esimerkiksi Nikonin D750-runkoa, joka on parempi vaihtoehto urheilua ja toimintaa kuvaaville. Fujifilm on kieltänyt, että se itse suunnittelisi kinokennokoon kameraa. Toisaalta X-Pro2 on pienempi, kevyempi ja ulkonäöltään huomattavasti hienostuneempi kuin peilijärjestelmäkamerat. X-T1 maksaa vain noin kolmanneksen X-Pro2:n hinnasta. Se on myös kevyempi ja pienempi. Myös sen automaattitarkennus on nopea ja tarkka. Kennon tarkkuus on 16 megapikseliä. Se on riittävästi lähes mihin tahansa tarkoitukseen. Luonnollisesti sen yksityiskohtien toisto on huomattavasti pienempi kuin X-Pro2:n kennon.
Valinta perustuukin viime kädessä moneen muuhun asiaan kuin kuvausominaisuuksiin. Niitä ovat muotoilu ja huippumallin statukselle annettu arvo. Toisaalta kameran suuri tarkkuus ja kehittynyt hybridietsin tarjoavat valtavasti etuja kelle tahansa valokuvaajalle.

Conclusion

Kamerassa yhdistyvät objektiivien vaihtomahdollisuus, optinen ja elektroninen etsin ja erinomainen kuvanlaatu. Ne tekevät käytöstä elämyksen.
Kamera suorastaan pursuaa nörtähtäviä säätömahdollisuuksia. Tekstit ja symbolit ovat melko pieniä sekä valikoissa että etsimessä.

Ominaisuudet

Merkki
Fujifilm
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
8
Suurin ISO
51200