Fujifilm X-T1

Fujifilm X-T1 on varteenotettava vaihtoehto kinokoon kameralle. Kuvanlaatu on lähes yhtä hyvä, tarkennus nopea ja etsin jopa hiukan parempi.

#Kamerat #Fujifilm
9.0

X-T1 muistuttaa perinteistä peilikameraa. Se on kuitenkin moderni APS-C-kennoinen peilitön järjestelmäkamera, jonka elektroninen etsin on samaa kokoluokkaa kuin kinokoon peilikameroissa. Etsinkuvan tarkkuus on 2,4 miljoonaa pistettä. Siinä on pari kätevää toimintoa, jotka peilikameran etsimestä puuttuvat. Esimerkiksi tarkennus hyödyntää kasvojentunnistusta, ja kuvaajalla on mahdollisuus tarkastella värintoistoa ja värikylläisyyttä jo ennen kuvan ottamista. Heikossa valaistuksessa elektroninen etsin on valoisampi kuin optinen etsin ja siksi käyttömukavuudeltaan parempi. Kameran tarkennus on samaa luokkaa kuin peilikameroissa. Kun kuvattiin 70 kilometrin tuntinopeudella kohti tulevaa auto 300 millin polttovälillä ja kahdeksan kuvan sekuntinopeudella, kaikki kuvat olivat teräviä.


Kuvanlaatu on hyvin lähellä kinokoon peilikameroita kaikilla ISO-herkkyyksillä. Valotusautomatiikka toimii luotettavasti ja värintoisto on hyvä, joskin vakioasetuksin hillitty. Kamera saa kaiken irti 16 megapikselistä, ja tässä auttavat erinomaiset objektiivit. Uusien Fujifilm-kuvaajien kannattaa panna merkille, että objektiivisarjoja on kaksi, edullinen XC sekä XF, joka on mekaanisesti ja optisesti luokkaa parempi. Järjestelmään kuuluu tätä nykyä 15 objektiivia.

Osaavalle kuvaajalle

Kamerasta saa hyvän kuvausotteen. Näyttö on kääntyvä, ja kamerassa on wi-fi-liitäntä. Käyttömukavuudeltaan X-T1 ei ole niin hyvä kuin muut tämän luokan kamerat. Se vaatii jonkin verran valokuvaustietämystä, eikä siinä ole aiheohjelmia niin kuin muissa kameroissa. Aukko, valotusaika ja ISO-herkkyys säädetään omilla valitsimillaan, joissa on myös automaattisäätö. Jos esimerkiksi valotusaikakiekosta valitaan automatiikka ja säädetään aukko itse, käytössä on aukon esivalintaohjelma. Jos taas aika valitaan valitsimella ja aukkovalitsin on automatiikka-asennossa, käytössä on valotusajan esivalinta. Helppoa. Värien, kontrastin ja terävyyden säätö valikosta ei ole aloittelijalle helppoa. Monella tällainen hankaluus voi kuitenkin olla osa kameran viehätystä.
Sisäistä salamaa ei ole, mutta varustuksena on pieni salamalaite, jonka kantavuus on kahdeksan metriä. X-T1:n kuvanlaatu hyvin lähellä kinokoon peilikameran kuvanlaatua, vaikka kameran koko ja paino on aivan toista luokkaa.

Arvio

Fujifilm X-T1 on varteenotettava vaihtoehto kinokoon kameralle. Kuvanlaatu on lähes yhtä hyvä, tarkennus nopea ja etsin jopa hiukan parempi.

Ominaisuudet

Merkki
Fujifilm
Megapikseliä
16,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
8,0
Suurin ISO
51200