anm_fujixt2_01

Fujifilm X-T2

Edeltäjä oli menestys, mutta siinä oli muutamia heikkouksia. Fujifilm on korjannut ne ja monta muuta asiaa uudessa X-T2-mallissa, jonka kuvanlaatu on loistava.

tekijä Välineopas #Kamerat #Fujifilm
8.2

yllättää. Parhata muutoksia nimittäin emme osanneet odottaa. Kuvanlaatu on erittäin hyvä ja automaattitarkennus nopea. Tämä oli odotettavissa. Kenno on sama kuin huippumalli X-Pro2:ssa. tarkkuus on 24 megapikseliä, mikä on tämän kameraluokan paras tarkkuus. Kuviin tulee hieman enemmän yksityiskohtia kuin edeltäjässä, X-T1:ssä. ISO 51 200 -herkkyydestä kamera selviää parhaalla kuvanlaadulla, jonka olemme nähneet. Fujifilm on parantanut myös automaattitarkennusta. Kahdeksan kuvaa sekunnissa tallentavalla sarjakuvauksella lähes kaikki kuvat olivat teräviä, vaikka koekuvattu auto tuli kameraa kohti 80 km/h. Se on melkein yhtä hyvin kuin vastaavissa peilillisissä järjestelmäkameroissa. Hyvän kuvanlaadun lisäksi X-T2:ssa on muitakin ominaisuuksia, jotka saavat ihastumaan siihen.
Kameran takana on joystick-sauvasäädin. Tarkennuspisteen valinta on sillä vaivattoman nopeaa. Pisteen voi valita mistä tahansa kuva-alalta. Sauvasäädintä käytetään myös kuvien selaamiseen ja valikoissa liikkumiseen, joka sekin on nyt helpompaa kuin ennen. Kielteisiä uudistuksia ovat muutamat hassut ratkaisut eri kohdissa. Jotkut toiminnot, joiden pitäisi hoitua painikkeilla, joutuu etsimään valikoista. Myös kameran salama tuntuu löysältä ja on tehoton ja pieni. X-T2 sopii kuitenkin todella hyvin käteen. Retro-ulkoasu on viimeistelty. Yhdistettynä kameran muihin hyviin ominaisuuksiin on kyseessä houkutteleva ja laadukas kamerapaketti. Nämä ominaisuudet ovat tehneet viime vuosina Fujifilmistä arvostetun tuotemerkin kuvaajien parissa.

Kameran ostoa harkitsevan kannattaa huomata, ettei X-T2 ole yhtä nopea työkalu kuin esimerkiksi samanhintainen Canon EOS 7D Mark II. Useimmissa kuvauskohteissa erolla ei ole merkitystä, ja kameraa on suorastaan ilo kantaa mukana.
Yksi syy käytön hitauteen on se, että esimerkiksi valotusajan säätäminen on vaikeaa silloin, kun sommitellaan kuvaa kameran etsimen avulla. Parhaissa XF-objektiiveissa ei ole aukkorenkaan lukitusmahdollisuutta, joten rengas lipsahtaa helposti pois automaattiasennosta.
Yleisesti ottaen kamera on riittävän nopea. Kahdeksan kuvaa sekunnissa on kunnioitettava sarjakuvausnopeus. Jos hankkii VPB-XT2-akkukahvan 300 eurolla ja käyttää elektronista suljinta, pystyy kameran valikossa nostamaan sarjakuvauksen nopeuden 14 kuvaan sekunnissa.
Muutama X-T1:n erikoislaatuisista ratkaisuista roikkuu edelleen mukana X-T2-mallissa. Esimerkiksi ISO-herkkyyden yläraja täytyy valita erikseen valikosta. Vaihtoehdot ovat 25 600 tai 51 200. Miksei kamerassa voisi tehdä kuten muissakin kameroissa niin, että sekä ylä- että alarajaksi voisi asettaa minkä tahansa arvon? Etsin on isokokoinen ja tarkkuus hyvä kuten ennenkin. Asettelu on kuitenkin eri. Asettelusta on itse asiassa tehty hieman huonompi. Tärkeä valotusmittari on asetettu kuvan vasemmalle puolelle ja sen kokoa on pienennetty. Kamerassa on wi-fi-liitäntä mutta ei gps-paikannusta. Kameran mukana tulee pieni ja hutjakka salama, jonka ohjeluku on kahdeksan. Ominaisuudet ovat vaatimattomat salamalle, joka tulee 1750 euroa maksavan kameran mukana. Jos salamaa aikoo käyttää, kannattaa ostaa Fujifilmin parempia salamalaitteita. Ainut hyvä puoli mukaan tulevassa salamassa on se, että sillä voidaan langattomasti laukaista ulkoinen salama.

Conclusion

Kuvanlaatu on erinomainen aina ISO 51 200 -herkkyyteen asti. Yksityiskohdat toistuvat paremmin kuin edeltäneessä mallissa.
Edellisen mallin etsimen asettelu on selkeämpi ja helpompi. Kameran takanäyttö saisi toimia kosketusnäyttönä ja olla hieman isompi.

Ominaisuudet

Merkki
Fujifilm
Megapikseliä
24,3
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
14
Suurin ISO
51200