Fujifilm XQ1

XQ1 on Fujifilmin voittoisan X-malliston toistaiseksi pienin kamera. Kamera toimii todella nopeasti ja sen sarjakuvausnopeus on 12 kuvaa sekunnissa. Kuvakennon pienuudella on kuitenkin hintansa.

#Kamerat #Fujifilm
8.5

On järkeenkäypää, että Fujifilm toi markkinoille ultrakompaktin kameran menestyksekkään X-mallistonsa jatkoksi. XQ1 painaa vain vaivaiset 206 grammaa, vaikka sen nelinkertainen polttovälialue vastaa kinokoossa 25–100 mm:ä.
Kamera toimii erittäin nopeasti. Tarkennus on päivänvalossa nopea ja täsmällinen. Kameralla voidaan kuvata 12 kuvaa sekunnissa yhdeksän jpg-kuvaa peräkkäin. Ilman sarjakuvaustakin on kahden kuvan välinen odotusaika vain 0,3 sekuntia. On vaikeata olla tyytyväinen kameran tapaan tallentaa raakatiedostoja, koska kamerassa tapahtuva raakamuunnos merkitsee sitä, että kamera saattaa kuvauksen jälkeen jäädä odottelemaan muunnosta.

Erinomainen säätörengas

Objektiivia ympäröi erinomainen säätörengas, joka voidaan asettaa säätämään tarpeen mukaan esimerkiksi aukkoa, valotusaikaa, valkotasapainoa, herkkyyttä tai valotuksenkorjausta. XQ1:n lcd-näytön tarkkuus on riittävät 920 000 pikseliä, mutta se ei ole kosketusnäyttö sen paremmin kuin kääntyväkään. Video tallennetaan Full HD -tasoisena 60 kuvan sekuntinopeudella ja sen kuvanlaatu on hyvä. Kamerassa on salama, joka kuitenkaan ei tule automaattisesti näkyviin, kun automaattiohjelma valitaan. Salama toimii päivänvalossa hyvin täytesalamana, kun halutaan keventää raskaita varjoja.

Kameran paras avu on suuri valovoima F1,8, jolla kuvan tausta pehmenee mukavasti silloinkin kun objektiivi on laajakulmapäässä eli polttoväli on vain 25–35 mm. Kuvanlaatu on pienimmillä herkkyyksillä ISO 100–800 varsin hyvä. Kuvan värit ovat silloin kauniin tyydyttyneet ja kontrasti tasapainoinen. Vain suurimmalla aukolla ovat kuvan kulmat hiukan epäterävät, mutta eivät silloinkaan huolestuttavan paljon.
Suurin heikkous on kameran pieni kuvakenno, mitoiltaan vain 8,8 x 6,6 mm. Sen vuoksi yksityiskohdat toistuvat varsin pehmeinä ja kuvakohina on suurta ISO 1600:sta alkaen.

Arvio

XQ1 on pieni ja tyylikäs taskukamera. Se tarkentaa nopeasti, ja valovoima on suuri F1,8. Se on mukava käyttää, se tallentaa raakatiedostoja ja siinä on wi-fi, mutta gps ja etsin puuttuvat. Värien kylläisyys ja kontrasti ovat hyvät vielä herkkyydellä ISO 800. Pienen kennon vuoksi kohina ja kuvien terävyys eivät enää ole tyydyttävät herkkyydellä ISO 1600.

Ominaisuudet

Merkki
Fujifilm
Megapikseliä
12,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
4x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
12,0
Suurin ISO
12.800