Hasselblad X1D-50C

On mielenkiintoista, että Hasselblad tuo markkinoille aivan uuden keskikoon peilittömän järkkärimalliston. Tekikö se niin liian hätäisesti?

#Kamerat #Hasselblad
8.6

Hasselblad X1D-50C huokuu laatua. Tyylikkääseen mattametalliin on kaiverrettu ”Handmade in Sweden”, ja kamera tuntuu käsissä hyvältä siitä riippumatta, mikä toistaiseksi vain neljästä XCD-objektiivista siinä on. Pidennyskerroin 0,79 huomioiden ne vastaavat 24, 35, 71 ja 95 mm:ä, ja lisää on tulossa. Niissä on keskussuljin, mikä merkitsee, että salama synkronisoituu aina 1/2000 sekuntiin saakka. Objektiivien mekaaninen ja optinen laatu on hyvä, vaikka bokeh eli taustan pehmennyksen laatu on hiukan kulmikas.
Kameran kiinteän kolmituumaisen kosketusnäytön kuvakkeet ja teksti ovat selkeitä. Kameran 11 painikkeen sekä edessä ja takana olevan kahden säätökiekon käyttäminen on varsin poikkeavaa, mihin kuitenkin tottuu. Kameran päällä oleva automatiikan valintakiekko voidaan painaa kameran sisään, niin säädöt eivät vaihdu vahingossa. Se on kätevää, mutta kameran 7,5 sekunnin käynnistymisaika taas on aivan liian pitkä. Etsin on suuri ja laadukas, ja sekä se että näyttö näyttävät kuvan juuri sellaisena kuin siitä tuleekin.
On melko epätavallista, että kamera on etupäässä raakatiedostoja varten. Niiden koko on 105 Mt. Vaihtoehtoina ovat raw ja raw + jpg, mutta ei pelkkä jpg. Jpg:n tarkkuus on aina 12,8 miegapikseliä, ja Hasselblad varoittaa, että jpg hidastaa kameraa. Jpg:t ovat hienorakeisia ISO 6400:aan asti. Värit ovat hyvät, mutta valotuksen kanssa on oltava tarkkana. Siksi on harmillista, että valotuksenkorjaus hyppää joka kuvan jälkeen takaisin nollaan. Meille jäi vaikutelma, että X1D on tuotu markkinoille hieman liian aikaisin. Suuresta varusohjelmapäivityksestä on jo ilmoitettu, ja se toivon mukaan tuo parannuksia kameran reaktioaikohin, akun kestoon ja muihinkin lastentauteihin. Yksi X1D:n hyvä puoli on, että se on pienempi kuin kinokoon järjestelmäkamera ja toisaalta siinä on 33 x 44 mm:n keskikoon kuvakenno. Se on helppo pitää mukana, ja sitä voi käyttää ilman jalustaa. 105 Mt:n kokoiset raakakuvat vievät reippaasti tilaa muistikortilta, mutta toisaalta tilaa on kahdelle SD-muistikortille. Videota tallennetaan Full HD -tasoisena, ja kamerassa on gps-paikannus. Hasselbladin suurin haaste on se, että Fujifilm GFX on monipuolisempi kamera, jonka kuvanlaatu on yhtä hyvä – ja hinta merkittävästi alempi. Objektiivien hinnat ovat suunnilleen tasoissa. Perinteinen filmi-Hasselblad oli myös paljon japanilaisia kilpailijoitaan kalliimpia, mutta se oli siitä huolimatta puolen vuosisadan ajan ammattilaisten luottokamera stuio, maisema-, arkkitehtuuri- ja muotokuvaukseen, ja miellytti se harrastelijoitakin, jotka ostivat puolet tuotannosta. Erinomaisen kuvanlaadun ansiosta antaisi hyvä varusohjelmistopäivitys sille hyvät mahdollisuudet markkinoilla.

Arvio

105 Mt:n kokoisten raakatiedostojen yksityiskohtien määrä ja dynaaminen alue ovat valtavat, ja X1D on muiden Hasselbladien tavoin herkkupala.
Meidän X1D:ssämme oli joitakin heikkouksia, esimerkiksi reaktioajat, jotka tulossa oleva suuri laiteohjelmistopäivitys toivottavasti korjaa.

Ominaisuudet

Merkki
Hasselblad
Megapikseliä
51,3
Polttovälikerroin/optinen zoom
0,79
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
2,3
Suurin ISO
25600