Leica CL

Leica CL on pieni peilitön järkkäri, jossa on etsin ja vaihdettavat objektiivit. Retrokamera tarjoaa hienoja uusia toimintoja, mutta oikeuttavatko ne korkean hinnan?

tekijä Välineopas #Kamerat #Leica
8.4

Leica CL tuotiin ensi kertaa myyntiin 1973, jolloin se oli pienin ja halvin analoginen kamera, joka oli yhteensopiva Leican M-sarjan legendaaristen mittaetsinkameroiden objektiivien kanssa. Uusi CL on luonnollisesti digitaalinen. Siinä on 24,1 megapikselin APS-C-kenno ja siihen sopivat samat objektiivit kuin Leican TL-kameroihin. Uusi CL on klassisempaa Leicaa kuin TL-mallit, ja siinä on sähköinen etsin, joka on TL:ssä lisävaruste.
Kameran muotoilu on tyylikäs muttei ergonomisesti kovin hyvä. Oikea käsi ei saa kunnon otetta, ja kameran pinta on sileä. Kameran takapinnassa olevia neljää painiketta ja niiden päällä olevaa kahta kiekkoa on mukava käyttää, kun käytön kerran oppii. Kameran valikkojärjestelmä on yksinkertainen eikä sitä ole vieläkään käännetty suomeksi. Kolmituumainen näyttö ei ole kääntyvä ja sen kosketusjärjestelmä on melko alkeellinen. Värit ja valot se toistaa hyvin. Sitä ei oikein voi käyttää suorakatseluun, sillä ylä- ja alareunassa on palkit, joissa näkyvät kuvan valotustiedot. Palkit häiritsevät sommittelua. Kameran päällä on 8 x 15 mm:n infopaneeli, josta näkyvät aukko ja valotusaika. Erinomainen etsin on suuri ja terävä ja se näyttää värit ja kontrastin oikein. Leica CL:ssä ei ole kiinteää salamaa, kuvanvakainta eikä kennonpuhdistusta.
Valotus ja värien toisto ovat hienot. Heikossa valossa alkaa ISO 6400:ssa näkyä kohinaa, ja se heikentää kuvanlaatua ISO 12 500:sta alkaen aina maksimiarvoon ISO 50 000:een. Objektiivit ovat ensiluokkaisia. Paketti, jossa on Vario-Elmar-T 18-56 mm F3.5-5.6 ASPH, maksaa 3700 euroa. Vastaavalla Zeiss-objektiivilla varustettu Sony A6500 on monin tavoin parempi ja sen hinta on vain 2600 euroa.

Conclusion

Etsin on erittäin hyvä, valotus toimii hienosti ja optinen laatu on hyvä.
Näiden ominaisuuksien ansiosta Leica CL:ää on ilo käyttää.
Kolmituumaista näyttöä ei voi käyttää etsimenä, koska sen ylä- ja alareunassa
on mustat palkit. Hinta on liian korkea tämän luokan kameralle.

Ominaisuudet

Merkki
Leica
Megapikseliä
24,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
10,0
Suurin ISO
50.000