Leica Q

Leica ottaa reippaan loikan uuteen kameraluokkaan, täyden kennokoon kompaktikameroihin. Leica Q:n juuret ovat kuitenkin tukevasti perinteessä.

tekijä Välineopas #Kamerat #Leica
8.8

Leica Q tuntuu oikealta Leicalta, vaikka objektiivi on kiinteä. Se on 28 millimetrin Summilux, jonka valovoima on F1,7. Kenno on täyskokoinen, joten odotukset ovat korkealla. Q on lähes äänetön, ja kuvata voi huomaamattomasti, sillä kamerassa on keskussuljin. Käytimme aluksi automaattitarkennusta, mutta siirryimme pian käsitarkennukseen, joka toimii kuin unelma sähköisessä etsimessä olevien tarkennusapujen ansiosta. Ryhdyimme myös nopeasti käyttämään aukon esivalintaa ja annoimme kameran määrittää valotusajan. Tällöin oikealla peukalolla voi käyttää valotuksen korjaukseen tarkoitettua kiekkoa. Jos käytetään automatiikkaa, valotuksen korjaus pitää säätää valikosta. Tosin automaattivalotuskin on luotettava.
Leica Q on erittäin pelkistetty, joten sen käyttö on nopeaa ja kätevää. Tyylikäs runko on metallia, johon numero- ja kirjainmerkinnät on kaiverrettu. Tärkeimpiä toimintoja varten on omat painikkeensa. Sekä rungon että objektiivin säätimet tuntuvat miellyttäviltä. Objektiivista voi tarkennustavan lisäksi säätää aukon suuruutta. Siitä valitaan myös makroasetus, ja hieno yksityiskohta on, että välimatkan mittaus siirtyy tällöin itsestään makrotilaan.
Objektiivin etulinssi kaartuu reippaasti sisään päin, ja tarkkuus on luonnollisesti moitteeton. Leica voisi kuitenkin harkita kuvanvakaimen lisäämistä.
Q on rohkea tulokas uudessa täyden kennokoon kompaktikameroiden luokassa, jossa Sony RX1 on ainoa kilpailija. RX1:n mekaniikka viehättää ja se on myös noin tuhat euroa halvempi. Toisaalta sen objektiivin laajakulma on vain 35 millimetriä ja valovoima F2 eikä siinä ole sähköistä etsintä. Eikä siinä ole Leican tunnettua hohtoa.
Kamera toimii moitteettoman ripeästi, ja terävyys ja yksityiskohtien toisto ovat huippuluokkaa. Jpg-kuvien värintoisto on luotettavaa ja käyttäjän säädettävissä. Leica olettaa kuitenkin, että Q-mallilla otetaan enimmäkseen raakakuvia. Ne kamera tallentaa yleisesti käytetyssä dng-muodossa, mistä on muun muassa se etu, että ne voidaan avata kaikilla raw-kuvia käsittelevillä ohjelmilla eikä käyttäjän tarvitse odotella lempiohjelmansa päivitystä. Leica ei ole ilmeisesti vieläkään löytänyt valikkotesteilleen suomentajaa, mikä leikkaa hieman käyttömukavuudesta annettua arvosanaa.
Valikkojärjestelmä on kuitenkin selkeä, joten navigointi onnistunee useimmilta. Todelliset Leica-hifistelijät tietysti kaivavat esille saksankielisen valikon.
Tavallisesti Leican väriksi voi valita joko mustan tai hopean, mutta Q-mallia saa ainoastaan mattamustana. Hintaan sisältyy kaksi uusimman Lightroomin lisenssiä. Leica ei nykyään ole tekniikan edelläkävijä, kuten 1920–50-luvuilla, mutta Q suoriutuu sellaisestakin nykyajan konstista kuin Full HD -videosta. Siinä on myös wi-fi-liitäntä, joten historian lehti on kyllä kääntynyt.

Conclusion

Leica Q on ilo silmälle ja hauska omistaa, sen käyttö on miellyttävää ja se tuottaa äärimmäisen tarkkoja kuvia, joissa ei ole vääristymiä.
Jos valittuna on aukko- ja valotusautomatiikka, valotuksenkorjaus pitää hakea valikosta. Se on hankalaa, mikä laskee hiukan pisteitä.

Ominaisuudet

Merkki
Leica
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,0
LCD-näyttö
3 tuumaa
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
50 000