Leica T

Leica T -paketti on kaksi kertaa kalliimpi muihin vastaaviin verrattuna. Kuvanlaatu ei kuitenkaan ole parempi. Kamera sopii tyyliä arvostavalle.

#Kamerat #Leica
8.2

Leica T:n hienosti viimeistelty alumiinipinta huokuu laatua, jota ei muista kameroista löydä. Kameran runko on jyrsitty 1,2 kilogramman painoisesta alumiinikappaleesta ja kiillotettu perusteellisesti, kunnes tuloksena on 94 gramman painoinen runko. Takasivu on lasia, ja kameran päällä on neljä käyttökytkintä. Pelkistetty kokonaisuus on mitä ilmeisimmin saanut vaikutteita Applen tuotteista. Kameran kookas näyttö on kosketusherkkä, ja kahden pyöritettävän valitsimen toiminnot ohjelmoidaan näytön kuvakkeilla. Kuvaamisen ja toiston välillä vaihdetaan pyyhkäisemällä näyttöä sormella pystysuunnassa.

Laadun rajat

Leica T:n on ylellisyyskamera. Sillä kuvaaminen ei ole niin nopeaa ja sujuvaa kuin muilla samanhintaisilla monipuolisilla kameroilla, koska säätimien toiminta täytyy määritellä valikossa sen mukaan, halutaanko säätää esim. ISO-herkkyyttä vai valkotasapainoa. T-järjestelmään kuuluvia objektiiveja ovat 1450 euron hintainen Vario-Elmar-T 18–56 mm ja 1600 euron Summicron 23 mm F2. Lisäksi tulossa ovat 55–135 mm ja 11–23 mm. Välttämätön varuste on pystyyn käännettävä elektroninen Visoflex-etsin, jossa on lisäksi gps-paikannin. Etsimen hinta on 450 euroa. Jos haluaa käyttää Leican M-objetiiveja, pitää hankkia Leica T-sovitin, hinta 295 euroa. Halvimmillaan Leica T -varustus maksaa 2950 euroa. Tyylistä ja viimeistelystä joutuu siis maksamaan kovan hinnan.

Leica T arvioitiin Digikuvan numerossa 11/2014. Kuvanlaadussa vertailukohtana oli Fujifilm X-T1, ja kamerat arvioitiin tasaväkisiksi. Nyt kameroita on tutkittu perusteellisemmin, ja lopputulos on se, että Leican kuvanlaatu on peilittömälle APS-C-järjestelmäkameralle hyvä, mutta ei sen enempää. Valotustarkkuus on keskitasoa, joten valotuksenkorjausta pitää käyttää ahkerasti. Värit ovat hillityt, joten jpeg-kuville kannattaa valita Vivid-asetus. Pikselimäärä asettaa rajat yksityiskohtien toistolle. Kamerassa ei ole aitoa, optista kuvanvakainta. Sen asemesta kamera ottaa kaksi kuvaa peräkkäin ja koettaa parantaa terävyyttä ne yhdistämällä. Menetelmä ei ole kovin tehokas. Se ei sovi liikkuville kohteille eikä se ole käytettävissä raakakuvia otettaessa. Terävyys on hyvä mutta ei huippuluokkaa, etenkään pisimmillä polttoväleillä, ja lisäksi havaittiin sekä vinjetointia että värivirhettä.

Arvio

Leica T -paketti on kaksi kertaa kalliimpi muihin vastaaviin verrattuna. Kuvanlaatu ei kuitenkaan ole parempi. Kamera sopii tyyliä arvostavalle.

Ominaisuudet

Merkki
Leica
Megapikseliä
16,3
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3,7
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
12 500