Leica X-U (Typ 113)

Leican omistajan kauhukuviin kuuluu kameran putoaminen veteen. Onneksi Leica X-U pärjää 15 metrin syvyydessä – mutta on edelleen parhaimmillaan kuivalla maalla.

tekijä Välineopas #Kamerat #Leica
8.1

Leica X-U (Typ 113) on uusin tulokas Leican X-kameramallistossa, johon kuuluu APS-C-kennoisia taskukameroita. Se on vesitiivis 15 metrin syvyyteen saakka ja kestää pudotuksen 1,2 metristä. Kumipäällysteisestä karkeahkosta pinnasta saa aina pitävän otteen. Uuden Summilux-objektiivin polttoväli on 35 milliä ja valovoima F1,7, ja valovoimasta on paljon iloa veden alla. Polttovälistä seuraa sen sijaan pulmia. Valon taittuessa veden alla 35 milliä vastaa vajaan 50 millin polttoväliä, ja se on liikaa. 24 millin polttoväliä vastaavalla laajakulmalla saisi kuvaan mukaan enemmän asioita, kuten merenpinnan alapuolelta, ja samalla pääsee lähemmäksi kohdetta. Kuvanlaatu kohenee etäisyyden pienentyessä, ja siten välttyy veden epäpuhtauksilta. Leica X-U pärjääkin paremmin rannalla ja vedenpinna yllä, ja se onkin oiva väline vaikkapa purjehdusretken kuvaamiseen.
Objektiivi on veitsenterävä koko kuva-alalla ja kestää vastavaloa. 16,1 megapikselin tarkkuus rajoittaa kuvanlaatua. Valotus toimii tarkasti, joten sitä joutuu korjaamaan vain harvoin. Tarkentaa voi joko automaattisesti tai käsin objektiivin tarkennusrenkaalla. Valikko on selkeä, ja kuvia voi ottaa sekä jpeg- että raakakuvamuodossa. Jpeg-kuvia ottaessa ei voi valita kuvatyyliä, joten suosittelemme raakakuvamuotoa, jota voi käsitellä jälkikäteen paljon monipuolisemmin. Salama on objektiivin yllä, mutta sen kantama on vain kaksi metriä. Erillissalamalle on kenkä, mutta sitä ei voi laukaista suoraan. Se pitää laukaista langattomasti kameran salaman välityksellä, ja tämä vain vahvistaa sitä vaikutelmaa, että Leica X-U:lla on puutteensa veden alla.

Valotus säädetään kameran päältä, jossa on suljinaikakiekko sekä himmenninaukkokiekko, joita molempia voi joko säätää käsin tai valita A-asetukset. Suljinajan esivalintaa voi käyttää valitsemalla vaikkapa suljinajan 1/1000 ja säätämällä aukkokiekon kohtaan A. Molempien kääntäminen kohtaan A tarkoittaa täysautomatiikkaa ja niin edelleen. Kohinanvaimennus on niin varovaista, että suoraan käyttöön meneviä jpeg-kuvia kannattaa ottaa enintään ISO-arvolla 1600. Raakakuvamuunnosta käyttävät pääsevät kuitenkin hyviin tuloksiin jopa ISO-arvolla 12 500 heikossa valossa. Näyttö toistaa kuvat hyvin, mutta näyttökuvan perusteella jotkin kuvat saattavat näyttää alivalottuneilta, mitä ne kuitenkin harvoin ovat. Leica-laatu pääsee oikeuksiinsa käsin tarkentaessa. Tarkennusrengas on painava, tarkka ja herkkä, ja näytön apukuvalla voi tarkentaa pienimpiinkin yksityiskohtiin. Sähköinen etsin olisi kätevä, mutta sellaista ei saa edes lisävarusteena. Valikossa on vain 35 eri kohtaa, ja se toimii vain yleisimmillä kielillä. Kameran painikkeet ovat sopivan suuria veden alla kuvaamiseen, ja videoita voi kuvata täytenä teräväpiirtona. Wi-fi tai gps eivät kuulu X-U-mallin ominaisuuksiin, eikä edes usb-liitäntää löydy.
Automaailmassa on tavallista varustella järkevä perheauto suuremmilla renkailla, näyttävällä maalipinnalla sekä nelivedolla, ja sitten se esitellään uudella nimellä kalliimpaan hintaan. Tällaisena uuden Leica X-U-mallin voi nähdä. Se on osa elämäntyyliä, ja kameraa voi esitellä ylpeänä niin huvivenesatamissa kuin Lapin upeimmissa laskettelurinteissäkin. Leica X-U ei sovi kovin hyvin vedenalaiskuvaukseen, ja tavalliseen kuvaamiseen sopii paremmin monipuolisempi noin 2 000 euron Leica X Vario.

Conclusion

Tyylikästä ja ylellistä saksalaista laatutyötä. Hienovaraisen tarkka valotus sekä huolellinen kohinanpoisto. Mukavan jämerä käsissä.
Leica X-U:n polttoväli ja salamatyyppi eivät ole ihanteellisia vedenalaiskuvaukseen. Tarkkuus voisi olla muutaman megapikselin suurempikin.

Ominaisuudet

Merkki
Leica
Megapikseliä
16
Polttovälikerroin/optinen zoom
1
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
5
Suurin ISO
12500