Leica X Vario

Jos joku on aina haaveillut aidosta Leicasta, mutta haluaa ehdottomasti myös zoomin ja automaattitarkennuksen, hänen kannaltaan X Vario on kiinnostava kamera. Hinta on kuitenkin kova.

#Kamerat #Leica
8.5

Ensi silmäyksellä X Vario on kuin zoom-objektiivilla varustettu Leica X2, vaikka kyseessä on aivan toisen luokan kamera. Ensimmäisen kerran on Made in Germany -Leicassa polttovälialuetta 28–70 mm vastaava optinen zoom, kolmen tuuman näyttö ja mahdollisuus kuvata Full HD -videota. Leicasta on tullut nykyaikainen. Onneksi on samalla säilytetty perinteinen Leica-tuntuma. Muotoilultaan X Vario on lähempänä legendaarisia M-sarjan kameroita kuin kahta aikaisempaa X-mallia. Tämä johtuu siitä, että kameran ylälinja on nyt aivan tasainen. Leica X2:ssa suoran linjan rikkovat varusteluisti ja käyttökytkimet. X2 on edelleen saatavana noin 1 800 euron hintaan. Vaikka X-mallit muistuttavat toisiaan ulkoisesti, X Vario on kaikilta mitoiltaan kookkaampi, ja sen 680 gramman paino on lähes kaksinkertainen edeltäjään verrattuna. Kuvausotekin on parempi, ja vielä parempi se olisi ollut, jos kamerassa olisi kunnon sormituki.
Valotusaikaa ja aukkoa säädetään kameran päältä. Kun kumpikin on asennossa A, kamera säätää ajan ja aukon automaattisesti. Valotusajan tai aukon esivalintatilaan päästään, kun valitaan jommastakummasta valitsimesta A ja säädetään toisella haluttu arvo.

Sopii tilannekuvaajalle

Pyöritettävät valitsimet ovat sopivan tiukkoja eivätkä lipsahda vahingossa väärään asentoon. Valokuville ja videolle on kummallekin oma laukaisimensa. Käynnistyskytkin on laukaisimen yhteydessä. Samalla valitaan myös se, kuvataanko yksittäiskuvia vai käytetäänkö sarjakuvausta, jonka suurin nopeus on viisi kuvaa sekunnissa.

Aikaisemmista X-malleista poiketen objektiivi ei liiku sisään ja ulos virran kytkemisen ja katkaisemisen yhteydessä. Kun käytetään tarkennusrengasta, kuvaa-alan keskiosa näkyy näytössä suurennettuna, mikä helpottaa tarkkaa tarkennusta. Nopea ja tarkka automaattinen tarkennus saadaan käyttöön kääntämällä tarkennusrengas AF-asentoon. Kameralla on omanlaisensa käyttölogiikka, ja sen käyttäminen on nopeaa ja täsmällistä. Valikko on vanhanaikainen. Kokeiltaessa havaittiin, että näyttökuva on hiukan vaaleampi kuin lopullinen kuva. Alkuvaiheessa tulikin tästä syystä käytetyksi liian suuria valotuksenkorjauksen arvoja.

Kohinamittausten tulokset ovat tavallisuudesta poikkeavia. Mitattaessa kohinaa herkkyydellä ISO 100 kamera sai tuloksen 0,78, joka on alhaisin koskaan mittaamamme arvo. Suurilla ISO-herkkyyksillä X Varion kohina-arvot olivat sen sijaan suuret. Tämä on poikkeuksellista, mutta monelle huippulaatua tavoittelevalle kuvaajalle hyvä ominaisuus. Selitys ilmiölle on se, että Leicassa ei ole kohinanvaimennusta juuri lainkaan. Tämän ansiosta kuvan yksityiskohdat säilyvät suurillakin ISO-herkkyyksillä. Kuvankäsittelyvaiheessa voi sitten vähentää kohinaa tasaisilta pinnoilta ja säilyttää samalla yksityiskohdat muissa kohdissa. Näin saatu kuva on usein paljon parempi kuin kohinanvaimennusta käyttävällä kameralla otettu kuva. Kun ostaja on rekisteröinyt kameran, hän saa linkin, josta voi ladata Lightroomin uusimman version. Kokeilun aikana kohinaa vaimennettiin Neat Image -ohjelmalla.

Luotettava valotusautomatiikka

Vario-Elmar-objektiivilla otetut kuvat ovat teräviä ja kontrastikkaita. Tuntuu siltä, että objektiivi ei pääse täysin oikeuksiinsa, koska kamerassa on vain 16,1 megapikselin kuvakenno.
Valotusautomatiikka toimii luotettavasti ja värit toistuvat hyvin. Värikylläisyyttä voisi olla enemmänkin. Tämäkin viittaa siihen, että Leica on kameraa suunnitellessaan ajatellut kuvaajia, jotka säätävät kuvat kuntoon jälkikäsittelyssä.

Kameralla voi kuvata sekä jpeg- että raakakuvia. On vaikea ymmärtää, miksi ei ole mahdollista tallentaa pelkästään raakakuvaa. Kennon edessä ei ole alipäästösuodinta, ja parissa kokeilun aikana otetussa kuvassa esiintyi voimakasta moiré-ilmiötä. Pienen totuttelun jälkeen Leica X Vario osoittautui nopeaksi, huomaamattomaksi ja päteväksi tilannekuvauskameraksi. Hinta on perinteistä Leica-tasoa.

Arvio

X Varion ostaja ei hätkähdä hintaa, vaan nauttii siitä, että kamera on aito Leica, jonka viimeistelyn laatu on toista luokkaa kuin Canoneissa ja Nikoneissa. Zoom-objektiivilla, automaattitarkennuksella ja Full HD -videokuvauksella varustettu X Vario on hillityn tyylikäs kamera, jolla on erittäin miellyttävä kuvata. Valotus on luotettava ja värintoisto erittäin hyvä. Hinta on perinteistä Leica-tasoa.

Ominaisuudet

Merkki
Leica
Megapikseliä
16,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,5
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0