Lytro Illum

Lytro Illumilla ei tarvitse kuvata entisillä keinoilla. Sillä voidaan nimittäin säätää tarkennus kohdalleen vasta jälkikäteen, kun kuva on jo otettu.

tekijä Välineopas #Kamerat #Lytro
7.5

Tällä kameralla voi kuvata niin, että jos tarkennus näyttää osuneen väärin, niin nelituumaiselta kosketusnäytöltä voi vain osoittaa sormella tarkennettavan kohdan, ja tarkennus siirtyy taianomaisesti juuri sinne – vaikka kohde olisi jo tiessään. Ominaisuutta ei voi kuin kehua. Kamerassa on kiinteänä aukkona F2, ja sillä voi tarkentaa aivan etulinssiin saakka zoomobjektiivilla, joka vastaa 30–250 millin polttoväliä. Jälkitarkennusta ei voi tehdä ihan minne vain, mutta tarkennuspisteen voi siirtää kohtaan, joka olisi ollut tarkka valovoimalla F16. Jälkitarkennuksen sallii se, ettei kenno rekisteröi vain valoa vaan myös suunnan, josta se tulee. Kuvat täytyykin tallentaa erityisessä tiedostomuodossa, jonka nimitys on ifp. Ne voi muuntaa jpeg-kuviksi tuomalla kuvat Lytron maksuttomaan Desktop-ohjelmaan, joka muistuttaa hiukan Lightroomia. Sieltä kuvia voi viedä muualle vain jpeg-muodossa, kun tarkennus on säädetty kohdalleen. Syväterävyyttä voi myös kohentaa pienentämällä valovoimaa digitaalisesti F16:een tai suurentamalla F1.0-aukkoon. Kuvat näyttävät komeimmilta alkuperäisessä muodossa, jota voi katsella kameran tai tietokoneen näytöltä. Alkuperäisiä kuvia voi katsella myös iPadilla ja iPhonella. Se vaatii vain ilmaisen Lytro Mobile App -sovelluksen. Sillä näkee tarkasti, kuinka joustavasti tarkennusta voi säätää. Yksittäinen ifp-tiedosto vie tallennustilaa 56 megatavua ja tarpeellinen raakakuvadata vielä 54 megatavua. Se on paljon. Jpeg-kuvat tallennetaan ohjelmasta vietäessä vain 0,2 megatavun tarkkuudella, joten niissä näkyy karkeaa pikselöintiä terävien ja epäterävien alueiden rajakohdissa.

Tarkennuksen säätämisessä jälkikäteen on sekä hyvät että huonot puolensa. Tavallisia tarkennusvirheitä ei voi korjata kuvankäsittelyllä, eikä voi odottaa, että Lytro ratkaisee ongelman noin vain. Pikselöityminen osoittaa, että muokkaus tehdään ohjelmallisesti eikä optisesti. Jos Lytro onnistuu parantamaan kuvanlaatua ja pienentämään tiedostokokoa, niin sama tekniikka leviää luultavasti tavallisiinkin kameroihin. Juuri nyt Lytro on omimmillaan nettikäytössä, sillä kuvia voi jakaa verkossa pieninä videoleikkeinä, joita voi lähentää ja joiden syväterävyyttä voi muokata. Videot ovat hyvää viihdettä. Kääntyvä näyttö toimii etsimenä, ja ergonomia on kunnossa. Säädöt saa tehtyä selkeästi ja luontevasti. Ohjekirjaa ei ole, mutta www.lytro.com-sivustolla voi katsella englanninkielisiä video-oppaita. Kamera ja ohjelmisto toimivat ongelmitta, vaikka tekniikka on upouutta. Kuvanlaatu ei vastaa hintaa, mutta varakas ja utelias valokuvauksen harrastaja pääsee toki kokeilemaan tulevaisuuden kameran kiinnostavia ominaisuuksia.

Conclusion

Lytro tarjoaa tähän mennessä parhaan ratkaisun tarkennusvirheisiin.Jpeg-tiedostojen kuvanlaatu jää jälkeen jopa älypuhelimien tasosta, mutta kuvat on tarkoitettu pääasiassa nettisivukäyttöön. Illum on teknisesti edelläkävijä, muttei mikään helppokäyttöinen kamera.

Ominaisuudet

Merkki
Lytro
Megapikseliä
4,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
8,3x
LCD-näyttö
4
Kuvaa/sekunti
3,0
Suurin ISO
3200