Nikon 1 J2

Automatiikka toimii erityisen luotettavasti. Valotus osuu kohdalleen ja väritkin ovat hyvät. Rakeisuus häiritsee vasta herkkyydellä ISO 3200.

#Kamerat #Nikon
8.2

Nikon päätyi 1-sarjaansa suunnitellessaan CX-kennoon, joka on merkittävästi pienempi kuin muissa mikrojärjestelmäkameroissa käytetyt kennot. Kennon pikselimäärä on vastaavasti pienempi eli 10 miljoonaa eli tämän testin pienin. Yksityiskohtien toisto on siten huonompi kuin muissa. Kameraa on näistä ominaisuuksista helppo arvostella, mutta voi hyvin kysyä, tarvitaanko niitä lisäyksityiskohtia enemmän. Jos vastaus on kielteinen, testin halvimman hinnan painoarvo kasvaa. Kennon pienuuden takia myös objektiivi voi olla pieni. Esimerkiksi objektiivi, joka vastaa kuvakulmaltaan kinokoon 70–300-millistä, on yli kaksi senttimetriä lyhyempi kuin Olympuksen vastaava objektiivi, ja lisäksi se on kevyempi. Nikon on pannut suuren painon kameran ulkonäölle, ja tämä on huonontanut käyttöergonomiaa. Sileäpintaisesta kamerasta ei saa tukevaa otetta. Parempi valinta olisi Nikon 1 V2, jossa on sekä kunnon otekahva että etsin. Lisäksi siinä on 14,2 megapikselin kenno. Hintaa on vastaavasti useita satoja euroja enemmän. Vaikka J2 on pieni, siinä on kuitenkin salama, joka valaisee kuva-alan tasaisesti. Valikko on yksinkertainen, selkeä ja sitä on helppo käyttää. Objektiivit ovat kuljetusasennossa pieniä.

Luotettava valotus

Automatiikka toimii erityisen luotettavasti. Valotus osuu kohdalleen ja väritkin ovat hyvät. Rakeisuus häiritsee vasta herkkyydellä ISO 3200. Tarkennus on useimmiten nopea ja tarkka, mutta epäteräviä kuvia pääsi joukkoon kuitenkin hiukan liian monia. Objektiivin polttoväli on 10–30 mm. Se vääristää melko paljon, eikä ohjelmisto korjaa sitä kuvauksen aikana. Yksityiskohtien toisto on testin heikoin, mutta rajaamattomat kuvat kestävät tulostamisen A4-kokoon. Pakettiobjektiivissa ei ole moottorizoomia, joten videoinnissa tarvittava tasainen zoomaus on vaikeaa. Full HD -videon laatu on erinomainen. Mikrofoni on herkkä tuulelle, eikä kamerassa ole liitäntää erilliselle mikrofonille. Värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen, hopea, punainen, oranssi ja vaaleanpunainen.

Arvio

Nikonissa on pienin kenno, ja pikseleitäkin on vähiten. Tästä huolimatta kameran kuvanlaatu on hyvä. Yksityiskohtien toisto olisi kuitenkin voinut olla parempi.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
10
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,7x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
6400