Nikon 1 J5

20 kuvan sekuntivauhti poikkeuksellisen ripeällä automaattitarkennuksella tekee 1 J5:stä ilmeisen toimintakameran. Vauhtia voi vielä kiristää 60 kuvaan.

#Kamerat #Nikon
8.6

Painoimme laukaisimen pohjaan ja annoimme kameran ottaa 20 kuvaa sekunnissa, ja hybriditoiminen automaattitarkennus teki silti terävän jokaisesta eläintarhassa hyppäävän tiikerin kuvasta. Tarkennuspisteitä on kaikkiaan 171, ja 105 niistä on vieläpä liikkeen vaiheen tarkistavia. Kameran lyhin suljinaika on 1/16 000 sekunti, ja poikkeuksellisen vauhdikkaita tilanteita voi taltioida 60 kuvan sekuntivauhtia, mutta silloin automaattitarkennus jähmettyy jo ensimmäiseen kuvaan. J5:lla voi kuvata erillisellä punaisella painikkeella myös 4K-videota, mutta vain 15 kuvan sekuntivauhtia. 4K-videoleikkeiden kuvan ja äänen laatu ovat huippuluokkaa. Kameralla voi tokikuvata videota myös tavallisella teräväpiirtolaadulla. Kuvakenno ei ole järkkäreiden suurimpia, joten polttovälikerroin on peräti 2,7. J5:n tarkkuus yltää suurehkoon 20,8 megapikselin lukemaan, joten pelkäsimme joko liiallista kuvakohinaa tai liian ärhäkkää kohinanpoistoa suurilla ISO-arvoilla. Jälkimmäinen epäilys osoittautuikin todeksi. Kohinanvaimennusta annostellaan juuri sopivasti ISO-arvoon 1 600 saakka, mutta sen jälkeen kuvat menettävät terävyyttä ja yksityiskohtia. Värisävyt toistuvat kylmähköinä, ja kontrasti yltyy auringonvalossa liian voimakkaaksi. Testasimme kameraa Nikkor 10-30 mm F.3,5-5,6 -objektiivilla, ja se toimi hyvin keskikoon aukoilla.

Nikon 1-sarja esiteltiin vuonna 2011, ja sarjan järjestelmäkameroista on tehty vähitellen yhä parempia. J5:n muotoilu on virtaviivaisempaa edeltäjäänsä J4:ään verrattuna, ja se muistuttaa nyt melko paljon Panasonicin tyylikästä GM-sarjaa. J5 on todellinen oivien ominaisuuksien runsaudensarvi. Siinä on käännettävä kolmen tuuman kosketusnäyttö, joka on kohtalaisen tarkka. Tavallinen etsin harmi kyllä puuttuu, eikä ulkoista salamaakaan ole. Kamerassa on langaton verkkokortti, ja se tukee myös langatonta NFC-lähitiedonsiirtoa. 1-sarjaan saa nykyisin 13 objektiivia sekä FT1-sovittimen, jolla kameroihin saa kiinni kaikki ne Nikonin objektiivit, joissa on F-kierre.

Arvio

20 kuvaa sekunnissa ja hybridityyppinen automaattitarkennus vakuuttavat. Nikon 1 J5 jättää valtaosan kilpailijoistaan kauas taakse.

Kamera on liian kapea, joten ote jää epävarmaksi. Kaipasimme myös
mahdollisuutta kiinnittää kameraan ulkoinen etsin ja salama.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
20,8
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,7
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
20
Suurin ISO
12800