Nikon 1 S1

Nikonin peilittömien V-sarjan kameroissa on elektroninen etsin, kun taas J-sarjan kamerat ovat alusta pitäen olleet pienempiä, kevyempiä ja halvempia, eikä niissä myöskään ole etsintä.

#Kamerat #Nikon
8.2

Nikonin peilittömien V-sarjan kameroissa on elektroninen etsin, kun taas J-sarjan kamerat ovat alusta pitäen olleet pienempiä, kevyempiä ja halvempia, eikä niissä myöskään ole etsintä. Uusi S-sarja on J-sarjan yksinkertaisempi versio, jonka kennon ja näytön tarkkuus on jonkin verran pienempi. Vastaavasti se on selvästi halvempi ja sijoittuu katuhinnaltaan suunnilleen samaan hintaluokkaan kuin testin Canon.
Nikonin peilittömän järkkärin kenno on yhtä pieni kuin parhaissa kompaktikameroissa. Suurin kuvausnopeus on peräti 60 kuvaa sekunnissa ja lyhin valotusaika 1/16 000 sekunti.
S1 ei ole yhteensopiva Nikonin salamalaitteiden kanssa, mutta siihen on saatavana 250 euron hintainen FT1-sovitin, jonka avulla kamerassa voi käyttää peilikameran objektiiveja. S1 on testin pienin ja kevyin kamera, koska Nikonin objektiivi painuu kokoon toisin kuin Pentaxin objektiivi. Pienuuden ja sileäpintaisuuden takia se on käsiteltävyydeltään testin heikoin. Se soveltuu parhaiten kuvaajalle, joka panee kameran säädöt kerran kuntoon ja kuvaa sitten niillä. Käyttökytkimiä on vain vähän, ja valikko on testin sekavin. Esimerkiksi ISO-herkkyyden säätö on piilotettu alakohtaan. Miinuksen kamera saa myös siitä, että kuvaa ei voi tallentaa samanaikaisesti sekä jpeg- että raakakuvamuodossa. Pakettiobjektiivin polttoväli on 11–27,5 mm. Siinä ei ole vakainta, ja sen vaatimaton laajakulma vastaa kinokameran 30-millistä. Sovittimen avulla kamera on wi-fi-yhteensopiva.

Kuvat ovat hyviä

Kennon pienuus huomioon ottaen kuvanlaatu on hyvä. Jpeg-kuvat ovat värikylläisiä ja teräviä. Nikonissa on kameratyypin pienin pikselimäärä, mikä näkyy yksityiskohtien toistossa esimerkiksi viimeisen sivun valokuvissa, joissa näkyy pieni alue isommasta kuvasta.
Pakettiobjektiivi piirtää terävästi kulmiin saakka. S1:n kuvien rakeisuus on testin voimakkainta suunnilleen herkkyydellä ISO 400, mutta muuten kohina-arvot ovat aika hyvät, kun otetaan huomioon kameran pikselien pienuus.
Valotus toimii luotettavasti, mutta näytön perusteella on vaikea arvioida valotuksen korjaustarvetta. Videon laatu on hyvä, yksityiskohdat toistuvat hyvin ja värit ovat kauniit. Panoroitaessa kuvassa näkyy raitoja. Värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen, hopea, khaki ja pinkki.

Arvio

S1 pystyy hämmästyttävän hyvään kuvanlaatuun, vaikka sen tarkkuus on huono. Kameraa on hankala säätää, ja sen käsiteltävyys on testin huonoin.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
10,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,7x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
60,0
Suurin ISO
6400