Nikon COOLPIX A

Nikonin uudessa kompaktikamerassa on iso kenno, ja sen kuvanlaatu on huippuluokkaa. Se on Nikonin tähän mennessä paras vaihtoehto järjestelmäkameralle.

#Kamerat #Nikon
8.6

Kompaktikameroiden markkinat kokonaisuutena ovat laskusuunnassa, kun yhä useammat aktiivisesti kompaktikameralla kuvanneet ovat siirtymässä erilaisiin peilikameroihin tai peilittömiin järjestelmäkameroihin. Tästä syystä valmistajat ovat tuoneet markkinoille ominaisuuksiltaan kehittyneitä kompaktikameroita niille harrastajille, jotka haluavat painavan järjestelmäkameran täydennykseksi pienen taskukokoisen kameran. Tiennäyttäjä oli kiinteäpolttovälisellä objektiivilla varustettu APS-C-kennoinen Fujifilmin X100, jonka kuvanlaatu on järjestelmäkameratasoa. Seuraavaksi ehtivät Sony RX100 ja Canon G1 X. Nyt on liikkeelle lähtenyt myös Nikon, jonka ensimmäinen malli tässä sarjassa on kiinnostava Coolpix A.
Coolpix A ei korvaa P-sarjaa. Siinä on sama erinomainen cmos-kenno kuin Nikonin D7000-järjestelmäkamerassa. Tämän DX-koon kennon mitat ovat 23,6 x 15,6 mm. Kennon edessä ei ole optista alipäästösuodinta, mikä parantaa hieman yksityiskohtien toistoa. Kamerassa on laajakulmaobjektiivi, jonka kiinteä polttoväli on 18,5 mm ja vastaa kuvakulmaltaan kinokoon kameran 28 millimetriä. Tällainen laajakulma soveltuu arkkitehtuuriin, maisemiin ja monenlaisiin tilannekuviin. Valovoima F2,8 on melko vaatimaton, ja kameran hinta huomioon ottaen olisi odottanut, että valovoimaa olisi ollut jonkin verran enemmän.

Erinomainen kontrasti

Kameralla on monia hyviä puolia, mutta eniten meitä ilahdutti sen kuvanlaatu. Terävyys on hyvä koko kuva-alalla, vaikkakin kennon tarkkuus on vain 16,1 megapikseliä. Kuvien värit ovat luonnolliset ja myös niiden värikylläisyys on erinomainen. Valkotasapainoautomatiikka sääti väritasapainon oikein sekä sisällä että ulkona. Kontrasti osui kohdalleen myös silloin, kun Nikonin Active D-Lighting ei ollut käytössä, ja sekä huippuvaloissa että varjoissa näkyi sävyjä. Kun kuvataan aukolla F2,8, tausta sumentuu kauniisti ja objektiivin seitsenlehtinen himmennin toistaa epäterävät kirkkaat pisteet pyöreinä. Raakakuvien väriavaruus on 14-bittinen eli yhtä laaja kuin peilijärjestelmäkameroissa. Tarkennusta voi säätää käsin objektiivissa olevalla renkaalla. Se on erittäin kätevä ominaisuus. Valikkojärjestelmä on hyvin suunniteltu ja se tuntuu heti tutulta, jos on aikaisemmin käyttänyt jotain Nikonin järjestelmäkameraa. Aktiivikuvaaja arvostaa kameran kahta Fn-painiketta, joihin voi kumpaankin valita jonkin tarjolla olevista vaihtoehdoista.
Kontrastintunnistukseen perustuva tarkennus toimi jossain määrin epävarmasti, eikä kamera aina onnistunut tarkentamaan edes hyvin valaistuihin kohteisiin. Kameran lähin tarkennusetäisyys normaalitilassa on 50 cm ja makrotilassa 10 cm.
Kameralla voi kuvata Full HD -tarkkuuden videota 30 kuvan sekuntinopeudella. Sekä kuvan- että äänenlaatu ovat varsin hyvät, joskin liitäntä erilliselle mikrofonille olisi mielestämme ollut myös hyödyllinen. Kamerassa on pieni sisäinen salama, jonka ohjeluku on kuusi ja kantama 11,5 metriä herkkyydellä ISO 100. Sisäistä salamaa ei valitettavasti voi käyttää ulkoista salamaa ohjaavana isäntäsalamana.

Ei etsintä

Coolpix A:n kovin kilpailija on Fujifilm X100S, jonka objektiivin kuvakulma vastaa 35 millimetriä ja jossa on elektroninen etsin. Etenkin viimeksi mainittua kaipasimme myös Coolpix A:han. Nikoniin voi kuitenkin kiinnittää erillisen optisen DF-CP1-etsimen, mutta noin 300 euron hinta karkottaa varmaan monta ostajaa. Nikonin muiden lisävarusteiden joukossa on noin 250 euron hintainen gps-paikannusyksikkö GP-1 sekä vastavalosuoja, jonka kiinnittäminen objektiiviin vaatii kuitenkin sovittimen.
Kooltaan kamera on pieni. Mitat ovat 11,1 x 6,4 x 4,0 cm. Tästä huolimatta sen käsiteltävyys on oikein hyvä. Käsiteltävyyttä parantavat etenkin useat kumipintaiset kohoumat, jotka antavat tukea sormille. Näytön koko on kolme tuumaa ja sen kuva koostuu 921 000 pisteestä. Sen kuva on terävä ja heijastelematon.

Arvio

Jos haluaa järjestelmäkameran täydennykseksi pienen ja toimivan kameran, Nikon Coolpix A on kiinnostava vaihtoehto. Sen kuvanlaatu on erinomainen, ja värintoisto ja kontrasti ovat yhtä hyvät kuin monessa järjestelmäkamerassa. Kohinakin alkaa olla ongelma vasta herkkyydestä ISO 12 800 alkaen. Valitettavasti kamerassa ei ole etsintä, tarkennus on vähän liian epävarma ja hinta liian kallis.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
16,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
28
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
4
Suurin ISO
25600