Nikon COOLPIX AW110

Kun ikuistetaan rankemman luokan lomailua, voi Nikon AW110 olla hyvä ja sitkeä matkakumppani. Paperilla se pärjää missä vain, käytännössä automaattitarkennus on kuitenkin sen heikko kohta.

#Kamerat #Nikon
8.4

1960-luvulla Nikon juhli Nikonos-vedenalaiskameroinsa voittokulkua. Sen aikainen sukeltajalegenda Jacques Costeau oli mukana suunnittelemassa nuo kamerat, joista tuli hyvin suosittuja sekä ammattilaisten että harrastajien keskuudessa. Nykyään Nikon kohtaa kovempaa kilpailua, mutta uusin kovan paikan Coolpix AW110 taatusti houkuttelee aktiivikuvaajia. Kamerahan kestää 18 metrin syvyyden, pakkasta 10 celsiusasteen verran sekä pudottamisen kahden metrin korkeudesta. Viisinkertainen optinen zoom vastaa kinokoossa 28–140 mm polttoväliä. Se on erinomainen polttovälialue, koska laajakulmalle on todella käyttöä vedenalaiskuvauksessa, jossa valon taittuminen kasvattaa objektiivin todellista polttoväliä. Kätevää on sekin, että kameran automaattinen valkotasapainon säätö mukautuu veden alla niin, että sinisen sävyistä tulee lämpimiä ja kylläisiä.

Autoaattitarkennus on heikohko

Nikon AW110:ssa on gps sekä syvyys- ja korkeusmittarit, ja kaikki niiden rekisteröimät arvot tallentuvat paikan päällä automaattisesti kuvien exif-tietoon. Kamerassa on myöskin wi-fi, joten sitä voidaan etäohjata älypuhelimella, mikä mahdollistaa hyvien ryhmäkuvien ja omakuvien kuvaamisen vaikka keskellä erämaata.
Kameran suurin heikkous on epävarma ja epäröivä automaattitarkennus. Terävien kuvien saaminen on erityisen vaikeaa telealueella tai kun kohde liikkuu. Värintoisto on yleensä kauniin neutraalia ja kontrasti hyvin tasapainoinen. Kuvat ovat mallikkaan teräviä aina reunoihin saakka. Yksityiskohtien toistoa ei kuitenkaan voi kehua, kun kuvakennon tarkkuus sentään on 16,1 megapikseliä. Kuvakohinaa esiintyy jo herkkyydellä ISO 800, minkä jälkeen kohinanvaimennus alkaa pehmentää kuvia.
Kameran akku riittää 250 kuvaan latausta kohti, mikä on aivan hyväksyttävä kesto, kun muistetaan, että siinä on gps. Päällä oleva gps syö nimittäin melkoisen paljon virtaa.

Arvio

AW110 kestää kolhuja, pakkasasteita ja vettä 18 metrin syvyyteen. Kameran gps, wi-fi sekä korkeus- ja syvyysmittarit ovat todellinen ilo. Vähemmän mukavaa on, että automaattitarkennuksella on suuria vaikeuksia tarkentaa liikkuviin kohteisiin. Kamera sopii siksi paremmin liikkumattomiin vedenalaiskuviin kuin nopealiikkeisiin seikkailuihin.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
16,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
5x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
8
Suurin ISO
3200