Nikon COOLPIX B500

Kännykkäkamera menestyy, taskukamera ei. Nikonin vastaus on kamera, joka on yhteydessä kännykkään ja ottaa ne kuvat, joita sillä ei saa.

#Kamerat #Nikon
7.9

Nikon COOLPIX B500 ei ole harrastajakamera. Siinä ei ole aukko-, valotusaika- tai ohjelma-automatiikkaa eikä käsisäätöjä. Sillä ei saa raakakuvia, etsintä ei ole, ja koko komeus saa virtansa neljästä entisaikojen AA-paristosta. Edistyneemmässä Nikon P900:ssä on kaikki tämä ja lisäksi 83,3-kertainen zoom, ja voidaankin kysyä, millä B500 oikeuttaa olemassaolonsa. Ensinnäkin B500 on puolet halvempi. Toiseksi – ja tämä on olennaista – B500 täydentää matkapuhelinta mielenkiintoisella tavalla. Se synkronisoituu virtaa säästävän SnapBridge-yhteyden kautta puhelimeen, jonne kuvat siis siirtyvät suoraan. B500 toimii 40-kertaisine zoomobjektiiveineen kuin puhelimen pitkänä käsivartena, ja sillä voidaan kuvata lapsia, auringonlaskuja ja muuta hauskaa, johon kännykkäkameran kyvyt eivät riitä. Polttovälialue vastaa kinokoossa 23–900 mm:ä, ja makroasento sallii tarkentamisen yhden sentin päähän etulinssistä. Sen valovoima on F3–F6,5. Kuvien tarkkuus on kunnolliset 15,9 megapikseliä, mutta kuvanlaatu jää kauas Nikonin peilijärjestelmäkameroista. Kamera poistaa voimaperäisesti kohinaa, mutta emme suosittele suurinta herkkyysarvoa ISO 6400. Välillä 23–200 mm terävyys on keskellä hyvä mutta kulmissa heikko. Pidemmillä polttoväleillä terävyys heikkenee tasaisesti. Optisen kuvanvakaimen teho on kolme valotusaskelta, mikä parantaa terävyyttä. Valokuvausharrastajan mittatikulla kuvanlaatu ei ole erikoinen, mutta se riittänee useimmille perhekuvaajille. Nikon B500 ei sovi kaikille, mutta kyllä siinä on järkeä, jos siihen suhtaudutaan lähinnä matkapuhelimeen kytkettävänä telezoom­objektiivina.

B500 on mukava pitää mukanaan sekä 11,4 x 7,8 x 9,5 cm mittojensa että pattereineen 541 gramman painonsa puolesta. Suuren kahvan ansiosta siitä saa hyvän otteen, ja hyvää on myös se, että näyttö kääntyy sekä pystyyn ylös että alas. Selfieihmisten kiusaksi se ei kuitenkaan käänny eteenpäin. Kamerassa on perinteisesti säätökiekko, zoomauspainike, laukaisin tavallisessa paikassaan sekä hallintalaitteita takana, ja kaikki toimii. Vain videopainikkeen kanssa oli hankaluuksia, koska sitä oli aivan liian helppoa painaa vahingossa. Video voidaan tallentaa Full HD:nä jopa 60 kuvaa sekunnissa, mikä on tämän luokan kameralle hyvä suoritus. Kameran oma salama toimii hyvin. Se valaisee kuvan kulmiin saakka, jopa 23 mm:n polttovälillä. Kamerassa on tarkennuksen apuvalo, eikä näyttökuva mene rakeiseksi heikossakaan valossa. Objektiivi zoomaa ääriasennosta toiseen 3,1 sekunnissa, kohtuusuoritus sekin. Objektiivin sivulla on hyödyllinen painike. Kun olet zoomannut esim. lintuun ja kadotat sen näkyvistä, voit painaa painiketta. Kamera zoomaa puoliksi ulos, jotta linnun voi löytää, minkä jälkeen se palauttaa nopeasti alkuperäisen polttovälin.
Kun kuvaaja saa tuntumaa siihen, miten kameraa pitää käyttää, siitä on paljon iloa. Tuntuma tarkoittaa, että kuvaaja tietää ettei näytöllä tai etsimessä näkyvän kuvan kirkkaus ja värit ole aina samat, kun se avataan tietokoneella. Tai että kun valikossa lukee “Säätää yleistä kirkkautta”, niin se tarkoittaa suomeksi valotuksenkorjausta. Tai että hän osaa kaikki käyttöoppaan metkut tarkennuksen hallitsemiseen tai kameran pitämiseen vakaana, koska niille tulee tarvetta.
Nikon Coolpix B500 on saatavana mustana ja punaisena.

Arvio

Kamerassa on 40-kertainen polttovälialue, kääntyvä näyttö ja se on helppoa liittää matkapuhelimeen. Myös hinta on hyvin kohtuullinen.
Jäimme kaipaamaan muun muassa etsintä, ohjelma-asetuksia ja ladattavaa akkua. Kuvanlaatu riittää Facebookiin ja muihin kodin tarpeisiin.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
40
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
7,4
Suurin ISO
6400