Nikon COOLPIX P1000

P1000 päihittää kaikki muut kamerat 125-kertaisella zoomillaan. Voimakas tele antaa uusia mahdollisuuksia, mutta kamerassa on myös rajoituksensa.

tekijä Välineopas #Kamerat #Nikon
8.6

Nikon COOLPIX P1000 on varsinainen zoomhirviö, eikä ylhäällä oleva kuva voi välittää sitä, miten jättimäinen uusi kompaktikamera on. Kooltaan P1000 vastaa suurta peilillistä järjestelmäkameraa, kuten D850:tä, ja se asettuu mukavasti käteen. Kameran painokin on peräti 1415 grammaa.
Objektiivi on hyvin erikoislaatuinen: 125-kertainen zoom, joka vastaa 24–3000 mm:n polttoväliä. Täydessä tele­asennossa vain tähtiteleskoopit voivat kilpailla sen kanssa. Pisimmillään objektiivi on 36 cm pitkä, ja tällöin kameraa täytyy pitää hyvin vakaana, joskin kuvanvakaus toimii oikein hienosti. Objektiivi piirtää yllättävän tarkasti koko zoom­alueella, joskin tarkkuus putoaa hieman pisimmässä tele­asennossa. Valovoi­ma vaihtelee laajakulman F2,8:sta telen F8:aan, jossa ISO-herkkyyttä voi joutua nostamaan, jotta saadaan niin lyhyt valotusaika, että tärinää ei esiinny.
P1000:ssa on samanlainen pieni kenno kuin useissa matkapuhelimissa sekä vaatimaton 15,9 megapikselin tarkkuus. Se merkitsee muun muassa, että yksityiskohdat eivät ole aivan tarkkoja, jos kuvia katsotaan 100 prosentin koossa. Se on kuitenkin normaalia kameroille, joissa on tämän tyypin kenno, ja objektiivi mahdollista kaukaistenkin yksityiskohtien saamisen lähelle. Herkkyys ei myöskään ole vaikuttava: se on maksimissaan ISO 6400, mikä voi olla riittämätön, jos halutaan kuvata esimerkiksi tähtiä pimeässä. Arvostamme sitä, että toisin kuin P900, P1000 ottaa raakakuvia. Videot ovat 4K-laatua. Esimerkiksi Kuun ja lintujen kuvaamiseen on erityisohjelmat. On hienoa, että kameralla voi kuvata seitsemän raakakuvaa sekunnissa. Mutta puskurimuisti täyttyy pian, ja on odotettava pari sekuntia, että kuvaamista voi jatkaa – ja lintu on jo voinut lentää pois.

Arvio

Polttovälialueen kinovastaavuus on 24–3000 mm, ja kuvanvakaus on yllättävän tehokas täydessä teleasennossa. Tallentaa raakakuvia ja 4K-videota.

Kamera on suuri ja painava. Tämän mittaluokan kameraan olisimme toivoneet suurempaa kennoa sekä kosketusherkkää näyttöä.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
16
Polttovälikerroin/optinen zoom
125x
LCD-näyttö
3,2”
Kuvaa/sekunti
7
Suurin ISO
6400