Nikon COOLPIX P340

Nikonin edullinen vaativan kuvaajan kompaktikamera on päivitetty langattomaksi. Kamerassa on paljon uusia automaattisia toimintoja, muttei harmi kyllä gps-paikanninta.

#Kamerat #Nikon
8.8

Coolpix P340 vetoaa innokkaaseen valokuvauksen harrastajaan jo ulkomuodollaan. Kamerassa on yhdistety kompakti muotoilu loistavaan zoomoptiikkaan, jonka polttoalue on 24–120 millimetriä. Kaupan päälle saa myös kuvanvakaimen. P340:n hinta on noin 15 prosenttia edullisempi kuin pahimman kilpailijan PowerShot Canon S120:n, jonka tekniset ominaisuudet ovat käytännössä samanlaiset.

P340 valottaa kuvan tarkasti, automaattinen valkotasapaino toimii hyvin ja näyttö toista valon ja värit selkeästi. Tarkkuus on kunnossa täydellä aukollakin, ja vinjetointi sekä vääristymät ovat lähes olemattomia. Kohinaa oli hintaluokan keskitasoa enemmän ISO 400:aan saakka, mutta sen jälkeen kamera pärjäsi hyvin. Kohinan poisto on käytössä suuremmilla ISO-arvoilla, ja se heikentää yksityiskohtien toistoa.

Kuvaamista raw-muodossa

Picture Control -toimintoa suositellaan värin, kontrastin ja tarkkuuden säätämiseen, sillä värit ja tarkkuus ovat muuten hillittyjä. Niitä voi säätää jälkikäteenkin, sillä kamera tallentaa sekä raw- että jpeg-muodossa. Kuvanlaatu on omassa hintaluokassaan loistavaa. Rajoitteena on vain vaatimaton 12 megapikselin tarkuus, sillä se asettaa luonnollisesti rajan kuvien yksityiskohtaisuudelle. Huomioida täytyy sekin, että valovoima F1,8 pätee vain 24 millin polttovälillä. 28 millin polttovälillä valovoima on enää F2, 50 millillä F3 ja 120 millin polttovälillä suurin valovoima on enää vaatimaton F5,6.

P340:n muotoilussa on panostettu litteyteen ja neliskulmaisuuteen, eikä ratkaisu ole ergonomisesti kaikkein kätevin. Kamerasta saa etupuolelta jonkinmoisen käsiotteen, ja oikean peukalon voi asetella kotelon taakse.

Langaton sovellus Wireless Mobile Utility on alkeellinen. Sillä voi katsella kuvia sekä zoomata, ja vaikkapa älykännykkää voi käyttää kauko-ohjaimena. Edeltäjä P330:ssa oli gps-toiminto, mutta sitä ei ole enää P340-mallissa.

Arvio

Coolpix P340:n käyttäminen tuo mieleen Nikonin peilikamerat, ja mainio kuvanlaatu tekee siitä hyvän apulaisen jämerämmälle kameralle. Värit tai terävyys eivät ole huippuluokkaa, mutta kuvanlaatu on hintaluokassaan hyvä. Langattomasta verkkoyhteydestä ja raw-kuvaamisesta on paljon hyötyä, mutta gps-paikannin puuttuu ja tarkkuus on rajallinen.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
12,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
5,0
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
10,0
Suurin ISO
12.800