Nikon COOLPIX P600

Kun polttovälialue on erittäin laaja ja kohteen voi kuvata yhden sentin päästä, useimmat kohteet ovat Nikon P600:n ulottuvilla. Kamera asettaa kuitenkin vaatimuksia myös kuvaajalle.

tekijä Välineopas #Kamerat #Nikon
8.5

Eläinten kuvaaminen vaatii yleensä painavan ja kalliin kuvauskaluston, mutta myös pieni Nikon P600 täyttää luontokuvaajan vaatimukset varsin hyvin. Sen polttovälialue vastaa kinokameran 24–1440 milliä, ja lyhin kuvausetäisyys makrokuvaustilassa on yksi senttimetri.

Aivan täydellinen tämäkään kamera ei silti ole. Ensinnäkin sen tarkennus riittää hyvin maisemakuviin ja metsänreunassa rauhallisesti oleilevien kauriiden kuvaamiseen. Mutta kun pitäisi kuvata juoksevaa jänistä, urheilua tai leikkiviä lapsia, tarkennus ei pysy mukana. Ja toiseksi optisen kuvanvakaimen linssinsiirto on toisinaan niin perusteellinen, että pääkohde jopa jää osittain kuvan ulkopuolelle. Tällaiseen ilmiöön emme ole ennen törmänneet. Lisäksi kameran valotusautomatiikan toimintaa pitää muistaa tarkkailla. Pisimmillä polttoväleillä se nimittäin hyväksyy niin pitkät valotusajat, että kuvista ei saa millään teräviä. Tällaisissa tilanteissa olisi ollut parempi lisätä ISO-herkkyyttä ja pitää valotusaika vastaavasti lyhyempänä.

Voimakas terävöinti

Kuvat vaikuttavat erittäin teräviltä, sillä kameran ohjelmisto terävöi niitä reilusti. Joissakin tapauksessa kuva näytti siltä, kuin se olisi maalattu siveltimellä. Kun kuvaa suurennetaan riittävästi, yksityiskohdat näyttävät jonkin verran pehmeiltä, mutta toisaalta värit ovat puhtaat. Värintoistoa parantaa se, että Nikonin objektiivissa on peräti neljä ED-linssiä ja valonhajonnaltaan erittäin vähäinen Super-ED-linssi. Kaikkiaan objektiivissa on 16 linssiä.
Kameran värintoisto on hyvä, ja kohina pysyy kurissa aina herkkyyteen ISO 6400 saakka.

Cmos-kenno toimii hyvin, mutta tällaiseen osaavalle kuvaajalle tarkoitettuun kameraan olisi sopinut hyvin raakakuvausmahdollisuus. Näytön tarkkuus on 921 000 pistettä, ja se toistaa valoisuuden ja värit hyvin. Elektroninen etsin on pieni ja sen tarkkuus on vain 201 000 pistettä. Kamerassa on wi-fi-verkkoliitäntä.

Arvio

Noin 200 millin polttovälille asti P600 on erittäin helppokäyttöinen. Sen jälkeen hyviin kuviin tarvitaan myös taitavaa kuvaajaa. Jos kuvaa kameran rajoituksen huomioon ottaen, sillä saa erinomaisia kuvia. Kamera terävöi kuvia voimakkaasti. Kylläisyys on hyvä ja kohina on kurissa herkkyyteen ISO 6400 asti. Langaton wi-fi-verkkoliitäntä.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
60x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
7,0
Suurin ISO
12.800