Nikon COOLPIX S9700

Nikon on saanut 30-kertaisen polttovälin mahtumaan vain 3,5 cm paksuun kameraan. Kamerassa on erittäin nopea tarkennus sekä gps ja wi-fi, mutta yhdessä suhteessa käyttäjä joutuu pettymään.

#Kamerat #Nikon
8.3

Uusi malli korvaa reilun vuoden ikäisen S9500:n. S9700 on hiukan edeltäjäänsä kookkaampi, mutta kennon tarkkuus on laskenut 18:sta 15,9 megapikseliin, mutta S9700:n objektiivin polttovälialue on 30-kertainen, kun se ennen oli 22-kertainen. Pienemmässä tarkuudessakin on järkeä, koska kuvakennon mitat ovat vain 6,17 x 4,55 mm, mistä syntyy helposti kuvakohinaa, jos tarkkuus on liian suuri. 30-kertainen polttovälialue vastaa kinokoossa 25–750 mm:ä, eli hyvästä laajakulmasta järeään teleen. Siihen nähden on oikein hyvä, että tarkennus on erittäin nopea ja täsmällinen, samoin kuin se, että laajakulmalta teleen siirtyminen kestää vain 2,5 sekuntia. Kamerassa on kaikki yleiset automatiikka- ja puoliautomatiikkaohjelmat. Hyvän gps-toiminnon ansiosta kuvat voidaan sijoittaa maailmankartalle esimerkiksi Google Mapsiin.

Heijastamatön näyttö

Kamerassa on wi-fi, ja Nikonin Wireless Mobile Utility -sovelluksen avulla sitä voidaan käyttää puhelimella ja siirtää kuvat esim. Facebookiin. Oled-tyyppisen näytön tarkkuus on 921 000 pikseliä. Se on mattapintaisen päällysteen ansiosta täysin heijastamaton. Valitettavasti vain se ei ole kosketusnäyttö, päinvastoin kuin moni kilpailija jo nykyään on. Kameran kuvanlaatu on ensi silmäyksellä erittäin hyvä, värit lämpimät ja miellyttävän kylläiset. Kontrasti on varsin hyvin kohdallaan, ja sekä valo- että varjokohtien sävyt ovat hyvät siitä riippumatta kuvataanko myötä- vai vastavaloon. Valotus on todella äärimmäisen varmaa, ja kuvaaja voi luottavaisin mielin käyttää pelkkää automatiikkaa. Pettymys iskee vasta, kun kuvat ilmestyvät tietokoneen ruudulle. Ne ovat pehmeitä ja niistä puuttuu terävyyttä jo herkkyydellä ISO 125, ja kohina kasvaa häiritseväksi noustessaan ISO 1600:aan.

Video tallennetaan Full HD:nä 30 kuvan sekuntinopeudella ja laadukkaasti. Ääni tallennetaan stereona, ja on hyvä, että zoomaus on videolla hitaampi kuin valokuvattaessa.

Arvio

Nikon Coolpix S9700:ssä on 30-kertainen polttovälialue, ja huippunopean tarkennuksen ansiosta lähes kaikki kuvat ovat teräviä. Kuvanlaatu on yleisesti hyvä, värit lämpimät ja kontrasti kohdallaan. Useimpia se tyydyttääkin, kunhan kuvia ei tulosteta yli A5-koon. Yksityiskohdat ovat pehmeitä, mikä näkyy selvästi jo A4-kokoisissa tulosteissa.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
30x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
6,9
Suurin ISO
6400