anm_nikonD3400_01

Nikon D3400

D3400 on nyt Nikonin pienin peilillinen järjestelmäkamera. Uusi malli miellyttää monin tavoin, mutta jotkut ominaisuudet jättävät mielestämme toivomisen varaa.

tekijä Välineopas #Kamerat #Nikon
8.8

Nikon D3400 on muotoilunsa, painikkeiden sijoittelunsa ja ergonomiansa puolesta samalla tasolla kuin isommat mallit, joiden nimiin sekä ammattilaiset että harrastajat vannovat, ja lähes kaikki Nikon-lisävarusteet sopivat myös uutuusmalliin. Monet ominaisuudet ovat samat kuin isoveljillä, esimerkiksi 24 megapikselin tarkkuus. Kamera istuu hyvin käteen, ja sekä peilietsin että kolmen tuuman näyttö ovat korkealaatuisia kameraluokkaan nähden. Tarkkuus on muuttumaton, ja prosessori edelleen Expeed 4. Myös näyttö ja etsin vastaavat edellistä. Sarjakuvauksen huippunopeus on edelleen viisi kuvaa sekunnissa, ja videoita voi yhä kuvata Full HD -laatuisena 60 kuvan sekuntinopeudella. EL14a-akkukin on ennallaan, joten on yllättävää, että D3400 ottaa 1200 kuvaa yhdellä latauksella, kun D3300 otti 700. Selitys piilee siinä, mistä Nikon on nyt tinkinyt: salama on selvästi heikompi, sen ohjeluku on laskenut 12:sta seitsemään, eikä D3400:ssa ole ultraäänellä toimivaa kennonpuhdistusta. Molemmat ratkaisut säätävät virtaa. Ulkoisen mikrofonin liitäntä on poistettu, samoin usb-liitäntä, johon voisi kytkeä gps:n tai wi-fi-yksikön. Nämä muutokset saivat miettimään, onko D33400 itse asiassa askel taaksepäin. Kamerassa on kuitenkin Bluetooth-pohjainen Smart­Bridge vaihtoehtona wi-fi:lle, ja jpg-kuvat ovat suoraan kameran jäljiltä selvästi parempia sekä terävyydeltään, kontrastiltaan että värikylläisyydeltään. Kohina on hyvin hallinnassa ISO 6400:aan asti, näkyy heikossa valossa ISO 12 800 kohdalla ja alkaa häiritä ISO 25 600 kohdalla. Näyttö ei ole käännettävissä ei se ole kosketusnäyttö.

Kalliiden ja halpojen järjestelmäkameroiden välillä on usein merkittävä ero automaattitarkennuksessa. D3400:ssa on vaatimattomat 11 tarkennuspistettä, ja käyttäjän on mentävä valikkoon voidakseen siirtyä kertatarkennuksesta jatkuvaan tai päinvastoin sekä valitakseen eri valonmittaustapoja. Jos on valittu yksittäinen tarkennuspiste, halutun pisteen valinta käy kätevästi kameran takaseinän OK-painikkeen ympärillä olevan kiekon avulla. Vastaavasti video- ja suorakatselukuvauksessa automaattitarkennus on kaksi tai kolme kertaa nopeampi ja täysin äänetön Nikonin uusilla, askelmoottorilla varustetuilla AF-P-objektiiveilla verrattuna siihen, kun kokeilimme hiljaisia AF-S-objektiiveja.
Nikonin pienimmissä malleissa on jotakin, mitä suuremmissa ei ole. Samoin kuin D5500:lla myös D3400:lla voi lisätä kuvaan digitaalisia tehosteita kuvaamisen yhteydessä, ja sen lisäksi D3400:ssa on ainoana kamerana suomenkielinen opastus. Säätöpyörä asetetaan Guide-asentoon ja sen jälkeen valikosta valitaan, minkälaista kohdetta ollaan kuvaamassa, jolloin kamera kertoo, millaisia säätöjä kannattaa suosia. Guide-toiminnon opastusmahdollisuudet ovat tietysti rajallisia, sillä kaikkea ei voi opettaa pienellä näytöllä, mutta Nikon on onnistunut viime vuosina kehittämään toimintoa visuaalisempaan ja innostavampaan suuntaan. Säätöpyörästä on lisäksi valittavissa laaja kirjo täysautomaattisia ohjelmia, aiheohjelmia sekä neljä perusasetusta. Monenlaisille käyttäjille on siis valinnanvaraa.
Kamerassa on kaikkiaan 18 painiketta. Laukaisimen vieressä on valotuksen korjauspainike, mikä on hieno asia. Sen sijaan kaipasimme painikkeita, joilla voisi suoraan säätää sellaisia perusasioita kuin ISO-herkkyyttä, automaattitarkennusta ja mielellään myös valkotasapainoa. Kameran sivussa on kuitenkin Fn-funktiopainike, johon voi ohjelmoida ISO-herkkyyden, valkotasapainon, kontrastin tai kuvakoon säädön. Automaattitarkennuksen säätö sen sijaan on tehtävä valikosta.
Hintaan kuuluu vain kameranrunko. Löysimme pakkauksen, johon kuuluu AF-S DX Nikkor 18-105 mm F3.5-5.6G ED VR -objektiivi ja jonka hinta on 750 euroa. Suosittelemme sitä valokuvaukseen, sillä sen polttovälialue on laajempi kuin pienimmässä pakettiobjektiivissa.
Jos haluat kuvata myös videota, AF-P DX Nikkor 18-55 mm F3.5-5.6G VR on hyvä valinta objektiiviksi, ja paketin hinnaksi tulee 600 euroa. Objektiivia on saatavana optisella kuvanvakaimella tai ilman sitä. Kannattaa valita VR-malli, jossa on kuvanvakain.
Jos sinulla on tai jos aiot hankkia Nikkor AF -objektiiveja, huomaa, että D3400:ssa ei ole tarkennusmoottoria. Sellaista ei ole myöskään AF-sarjan objektiiveissa, joten jos niitä käytetään yhdessä, ainoaksi mahdollisuudeksi jää käsitarkennus. Automaattitarkennus AF-objektiivien kanssa edellyttää Nikon D7200:aa tai sitä suuremmalla luvulla varustettua kameraa. Niissä on tarkennusmoottori, joten automaattitarkennus toimii myös vanhempien objektiivien kanssa, joita on vielä paljon myynnissä. Jos sinulla on Nikonin uusia AF-S- tai AF-P-objektiiveja, automaattitarkennus toimii hienosti.

Conclusion

D3400 on kelpo kamera; väitettämme puolustavat hieno kuvanlaatu, hyvä
ergonomia ja monipuoliset laajennusmahdollisuudet.
D3400 on joissain suhteissa edeltäjäänsä heikommin varusteltu: salama on heikompi, eikä kamerassa ole kennonpuhdistusta tai liitäntää esim. gps:ää varten.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
24,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
25.600