Nikon D5300

Kääntyvä näyttö, wi-fi ja melkein yhtä hyvä kuvanlaatu kuin kalliimmassa Nikon D7100:ssa. Nikon D5300 muuttaa käsityksiä siitä, mitä 800 euron kameralta voi odottaa.

#Kamerat #Nikon
9.1

D5300 sopii Nikonin muiden järjestelmäkameroiden tapaan käteen kuin valettu, mutta on samalla riittävän pienikokoinen matkakameraksi. Ja jos ei pääse katsomaan Pamplonan härkäjuoksua eturivistä, voi kääntää ison näytön niin, että voi kuvata edessä olevien katsojien päiden yläpuolelta. Tarkennus toimii nopeasti ja tarkasti, ja jos haluaa lähettää kuvan koti­väelle tai julkaista sen esimerkiksi Facebookissa, se onnistuu kätevästi matkapuhelimella kameran langattoman wi-fi-verkkoliitännän ansiosta. Matkoilla hyödyllinen ominaisuus on myös kamerassa oleva gps-paikannin. Se lisää kuvan exif-tietoihin gps-koordinaatit, ja niiden ansiosta esimerkiksi Elements 12:n tai Lightroom 5:n karttatoiminnon avulla näkee parhaimmillaan metrien tarkkuudella, missä Shanghain kadunkulmassa kuvaaja on kuvatessaan seisonut. Gps-paikannus kuluttaa kuitenkin runsaasti virtaa, joten vara-akku on syytä pitää mukana. Kun paikannusta ei tarvita, sen voi kytkeä toiminnasta. D5300:n automatiikka toimii hyvin, ja käyttökytkinten sijoittelu on asiallinen. Mikään ei häiritse keskittymistä kuvaamiseen. Aktiivikuvaaja saa kameran helposti säädetyksi haluamallaan tavalla, ja kameran toiminnot täyttävät tehtävänsä hyvin. Juuri nämä ominaisuudet ovat vaikuttaneet ratkaisevasti kameran saamaan erinomaiseen arvosanaan.

Hyviä kuvia

Toinen kehuja ansaitseva seikka on hyvä kuvanlaatu. Yksityiskohtien toisto on 24 megapikselin kennon ansiosta samaa tasoa kuin D7100:ssa. Nikon D5300:ssa ei ole alipäästösuodinta, mutta käytännössä eroa vastaavan pikselimäärän kameroihin on vaikea havaita. Kohina on hiukan vähäisempää kuin parhaissa kilpailijoissa. Valotusautomatiikka toimii luotettavasti, ja kameran ohjelmisto korjaa objektiivin virheet, kuten vinjetoinnin ja vääristymän. Valkotasapainoautomatiikka toimii tarkasti, ja värit ovat hyvät niin automatiikalla kuin käytettäessä esimerkiksi päivänvaloasetusta. Jpeg-kuvien ominaisuuksia voi säätää, ja kamerassa on myös joitakin tehostesuotimia. Kameran HDR-toiminto hoitaa esimerkiksi vastavalotilanteet tehokkaasti, mutta ei kuitenkaan liioittele.

Kehut ansaitsee myös kameran hinta, sillä noin 800 euron hintaan ei saa toista yhtä hyvää kamerarunkoa, jonka käsiteltävyys, toiminnot ja kuvanlaatu olisivat samaa luokkaa. Koska D5300 on hintaluokkansa paras kamera, mieleen tulee eittämättä kysymys, onko mitään mieltä maksaa enemmän mallista D7100. No, kyllä siihenkin löytyy perusteluja. D5300:n etsin on hyvä, mutta se perustuu prisman asemesta peileihin, ja sen takia etsinkuva on hiukan pienempi ja vähemmän kirkas.
Ja vaikka D5300 on helppokäyttöinen, sen kuvausergonomia olisi vielä parempi, jos myös ISO-herkkyyden, valkotasapainon ja tarkennuspisteiden valintaan olisi omat painikkeensa, kuten D7100:ssa. Kalliimmassa mallissa on myös suurempi akku sekä tarkennusmoottori, jonka ansiosta automaattinen tarkennus toimii myös käytettäessä vanhempia, moottorittomia objektiiveja. Tarkennus on kuitenkin hintaluokka huomioon ottaen nopea ja tarkka myös suorakatselutilassa. Käytännössä D7100 ei tuntunut sen nopeammalta tarkentajalta.

Monta objektiivivaihtoehtoa

Tällainen kamera myydään yleensä objektiivin sisältävänä pakettina. D5300 ja 18–140 millin objektiivi maksaa noin 1100 euroa, ja jos objektiivi on 18-55 VR, hinta on noin 900 euroa. Uusi 18–140-millinen on mainio objektiivi, mutta pienessä D5300:ssa se tuntuu isolta. Vaihtoehto voisi olla 18–55-paketti täydennettynä Nikonin vakaimellisella 55–200-millisellä, jonka löytää halvimmillaan noin 200 eurolla. Kokonaisuutena D5300 muuttaa käsityksiä siitä, mitä 800 euron järjestelmäkameralta voi odottaa.

Arvio

Nikon D5300 on juuri nyt hintaluokkansa paras kamera. Hyvän käsiteltävyyden ja ison, kääntyvän näytön ansiosta sillä on erittäin miellyttävä kuvata. Kamera on melko pieni, ja gps ja wi-fi ovat hyödyllisiä ominaisuuksia etenkin matkoilla. Kuvanlaatu on erinomainen ja käytännöllisesti katsoen yhtä hyvä kuin jopa puoliammattikäyttöön soveltuvassa mallissa Nikon D7100. Erinomainen kamera.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
25 600