anm_nikD5600_01

Nikon D5600

Vaikka D5600:ssa on vain vähän uutuuksia, Nikonin uusi järjestelmäkamera on järkevä valinta aloittelevalle kuvaajalle. Kuvanlaatu on erinomainen ja käyttö helppoa.

#Kamerat #Nikon
8.9

Nikon D5600 asettuu mukavasti yksinkertaisemman ja halvemman, 490 euroa maksavan D3400:n ja puoliammattilaisen, 1000 euroa maksavan D7200:n väliin. Uusi järkkäri korvaa mallistosta poistuva D5500:n. Näiden kahden erot ovat vähäisiä. D5600:n pääasiallisiin uutuuksiin kuuluu SnapBridge, jolla voi kauko-ohjata kameraa ja siirtää kuvia. Tavalliseen wi-fiin verrattuna SnapBridge huolehtii siitä, että kamera ja älypuhelin tai tabletti ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa virtaa säästävän Bluetoothin avulla. Järjestelmän voi säätää niin, että kaikki kuvat siirtyvät pienellä tarkkuudella älylaitteeseen. Toisaalta kameran gps-tietoja, kellonaikaa ja jopa ohjelmistoa voidaan päivittää matkapuhelimella. Myös täyden tarkkuuden kuvia voi siirtää. Toinen uutuus on, että kameralla itsellään voi tehdä valmiita timelapse-videoita.
Kameran kenno ja prosessori ovat samanlaiset kuin D5500:ssa, samoin automaattitarkennus, peilietsin, muotoilu ja suuri, kääntyvä 3,2 tuuman näyttö. Kuvanlaatu on erinomainen hintaluokkaan nähden, kohina on vähäistä ja 24 megapikseliä takaavat hyvän yksityiskohtien toiston. Valotus toimii hyvin, mutta valotuksenkorjausta joudutaan käyttämään erityisesti vaaleita kohteita kuvattaessa. Värien toisto on miellyttävä ja sitä voi säätää Picture Control -toiminnolla. Ergonomia on erinomainen näin pienessä ja kevyessä kamerassa. Hyvin sijoitetusta funktionäppäimestä voidaan säätää suora pääsy ISO-herkkyyteen tai yhdeksän muuhun valintaan. Pieni miinus on, että kameran päällä ei ole säädöistä kertovaa näyttöä kuten pääkilpailijassa, Canon EOS 760D:ssa.

D5600 ei ehkä ulkona liikkuessa ole yhtä arvokkaan näköinen kuin isommat, kalliimmat ja raskaammat kameramallit, mutta vastapainoksi sillä on se suuri etu, että kameraa voi säätää kosketusnäytöltä. Kaikki, mikä näytöltä näkyy, reagoi kosketukseen, myös valikkojärjestelmä. Kun tähän ylellisyyteen on kerran tottunut, ei tee mieli palata käyttämään painikkeita.
Etsin on hyvä ja antaa paljon tietoa. Valitettavasti ei ole mahdollista katsoa etsimeen ja sijoittaa sormella tarkennuspistettä näytölle, kuten parhaissa uusissa järjestelmäkameroissa. Voisi ajatella, että pieni ja kevyt kamera olisi liian heppoinen suuriin pohjoismaisiin käsiin, mutta kunnollinen otekahva pelastaa tilanteen. Ergonomian heikoin kohta on kameran hihna, joka on niin liukas, että se on yhtenään luisumassa olalta alas.
Jos uutta D5600:aa haluaa käyttää kuvien nopeaan jakamiseen ystäville, perheelle tai sosiaaliseen mediaan, SnapBridge on loistava apuväline, samoin kameran etäohjauksessa. Jos sellaiseen ei ole halua tai tarvetta, on hyvä harkita, kannattaako sovellusta lainkaan asentaa puhelimeen sen yhdistämiseksi kameraan, sillä se vie paljon virtaa ja täyttää äkkiä älylaitteen muistin kuvilla, jollei pidä varaansa.
Jos kuvaat vakavissasi, D5600 ei ole ollenkaan huono valinta. Kannattaa kuitenkin harkita myös D7200:aa. Sen kuvanlaatu on vain hieman parempi, mutta kameran laatu on monin muin tavoin korkeampi, sillä se on tiivistetty pölyä ja kosteutta vastaan, sen automaattitarkennus toimii huomattavasti paremmin ja sen pentaprismatyyppinen etsin on selvästi suurempi ja valoisampi. Lisäksi D7200:ssa on tarkennusmoottori, joten automaattitarkennus toimii myös sellaisilla automaattitarkenteisilla Nikon-objektiiveilla, joissa ei ole moottoria.
Jutussa oleva hinta käsittää ainoastaan rungon. Paketin, johon kuuluu DX Nikkor 18-55 mm F3.5-5.6G ja joka sopii erityisen hyvin videointiin askelmoottorinsa ansiosta, hinnaksi tulee 900 euroa. D5600:n saa myös AF-S DX Nikkor 18-105 mm F3.5-5.6G ED VR:n tai Nikkor AF-S DX 18-140 mm F3.5.-5.6G VR:n kanssa, jolloin hinnat ovat vastaavasti 1000 ja 1050 euroa.

Arvio

Nikon D5600:ssa yhdistyy tarkoituksenmukaisuus, käyttömukavuus ja järkevä hinta, ja lisäksi kuvanlaatu on erittäin hyvä.
SnapBridge on näppärä ratkaisu kauko-ohjaukseen ja siirtoon, mutta sen käyttöönotto on hiukan hankalaa. Kameran päällä ei ole lcd-näyttöä.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
25600