Nikon D7100

24 megapikseliä, 51 tarkennuspistettä, kuusi kuvaa sekunnissa ja erittäin kohtuullinen hinta tekevät D7100:sta vuoden tähän mennessä kiinnostavimman järjestelmäkameran.

#Kamerat #Nikon
9.0

Nikonin mukaan D7100 on DX-luokan uusi ykkösmalli. Näin se on suoran edeltäjänsä, D7000:n seuraaja ja ottaa myös edeltävän DX-huippumallin eli D300S:n paikan. Viimeksi mainittu poistunee mallistosta vähitellen. Jo tässä vaiheessa on syytä todeta, että D7100 ottaa malliston ykköspaikan vakuuttavin ansioin. Se on oleellisesti D7000-mallia parempi pikselimäärältään, kuvanlaadultaan, tarkennukseltaan, viimeistelyltään ja käyttömukavuudeltaan, ja se on myös sekä parempi että halvempi kuin D300S. Suuren pikselimäärän takia odotimme yksityiskohtien toistossa suurempaa eroa, mutta D7100 on pienellä erolla paras pienillä herkkyyksillä, ja herkkyydestä ISO 1600 alkaen sen kuvanlaatu on selvästi parempi.

Huomio yksityiskohtiin

Aloitetaan yksityiskohdista. D7100:ssa on uusi kuvaprosessori ja uusi 24 megapikselin cmos-kuvakenno. D7100 on ensimmäinen tämän luokan kamera, jossa ei ole kennon edessä alipäästösuodinta, jonka avulla vähennetään moiré-ilmiön esiintymistä, mutta joka samalla huonontaa terävyyttä. Moiré ei ole ongelma, ja D7100 toistaa yksityiskohdat selvempinä kuin halvemmat D3200 ja D5200, joiden pikselimäärä on sama. Valotusautomatiikka toimii luotettavasti ja värit ovat hyvät. Rakeisuus pysyy hyvin kurissa ja alkaa häiritä vasta herkkyydestä ISO 6400 alkaen. Herkkyysasteikon kaksi korkeintakin arvoa aina herkkyyteen ISO 25 600 asti tuottavat käyttökelpoisia tuloksia, vaikka niiden käyttöä ei sentään voi suositella.
Raakakuvauksessa on valittavissa pakattu tai pakkaamaton 14- tai 16-bittinen tiedosto, ja raakakuvan yhteydessä voi tallentaa myös jpeg-version. Kamerassa on kaksi SD-korttipaikkaa. Haluttaessa toiselle kortille voi tallentaa raakakuvat ja toiselle jpeg-kuvat. Toinen mahdollisuus on se, että yhden kortin täytyttyä kamera siirtyy käyttämään toista.
Suurin kuvausnopeus on kuusi kuvaa sekunnissa, mutta jos kuvaa rajataan niin, että rajauskerroin on 1,3, suurin kuvausnopeus on seitsemän kuvaa sekunnissa. Urheilukuvaaja saa näin kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tarkennus on nopea ja luotettava ja toimii vielä silloin, kun valoarvo on –2 EV. Hämärätarkennusta helpottaa tarkennuksen apuvalo. Tarkennuspisteitä on 51, ja ne peittävät suurimman osan kuva-alasta. Tarkennusasetukset ja tarkennusalgoritmi ovat peräisin ammattimallista D4.

Aito prisma on hintansa väärti

Kontrastia, terävyyttä ja värintoistoa voi säätää Picture Control -toiminnoilla, ja se kannattaa tehdä, sillä kuvissa on paljon enemmän sävyjä ja yksityiskohtia kuin mitä vakioasetuksilla saa näkyviin.
Kun vertailukohdaksi otetaan halvemmat D3200 ja D5200, joissa on peileistä koostuva etsin, D7100:n aito prismaetsin, joka näyttää 100 prosenttia kuva-alasta, on lisähinnan arvoinen. Prisman ansiosta etsinkuva on suuri ja kirkas, ja etsintä on ilo käyttää. Näytön koko on 3,2 tuumaa ja sen kuva koostuu 1 228 000 pisteestä. Näytön laatu on erinomainen ja se toistaa värit, kirkkauden ja kontrastin oikein. Näyttö ei valitettavasti ole käännettävä. Wi-fi-verkkoyhteys ja gps-paikannus edellyttävät lisävarusteita, mikä alentaa toimintoarvosanaa mutta merkitsee toisaalta myös sitä, että akussa riittää virtaa pitkään. Kameraan sopivat samat varusteet kuin malleihin D7000, D600 ja D800.
Videon laatu on hyvä. Kuvauksen aikana voi käyttää kontrastitarkennusta, joka ei kuitenkaan ole sen paremmin nopea kuin luotettavakaan. Sisäisen mikrofonin ääni on hyvä, ja myös tuulivaimennus on toimiva. Kamerassa on liitännät mikrofonille ja kuulokkeille.
D7100 on monipuolinen, pienikokoinen ja suorituskyvyltään erinomainen kamera. Sitä on ilo käyttää niin ennen kuvaamista, kuvattaessa kuin kuvaamisen jälkeenkin.
Kuten oheisesta pylväsdiagrammista näkyy, tässä kameraluokassa on kova kilpailu. Aikaisemmat valtiaat, Canon EOS 7D ja Sony SLT-A77, saivat luovuttaa kärkipaikan, sillä uusi D7100 on nykyisin tämän luokan paras kamera.

Arvio

D7100 on nykyisistä APS-C-koon peilijärjestelmäkameroista paras. Nikonin halvempiin malleihin verrattuna se on hintaeron arvoinen. D7000:lle ja D300S:lle se on kelpo seuraaja. Sen vahvuuksia ovat iso ja kirkas prismaetsin ja hyvä tarkennus, mutta myös kuvat, video ja monet toiminnot ovat ammattilaistasoa. Valotus ja värit osuvat tarkasti kohdalleen, ja käsiteltävyys hipoo täydellisyyttä.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
6
Suurin ISO
25600