Nikon D780

Aluksi Nikon D780 näyttää perinteiseltä peilijärkkäriltä, mutta älä anna ulkonäön pettää, sillä tämä kinokoon kamera on suunniteltu siten, että siinä on kaksi kameraa samassa.

tekijä Välineopas #Kamerat #Nikon
8.8

Aluksi Nikon D780 näyttää perinteiseltä peilijärkkäriltä, mutta älä anna ulkonäön pettää, sillä tämä kinokoon kamera on suunniteltu siten, että siinä on kaksi kameraa samassa. Näytön kautta kuvattaessa käytössä on monia samoja toimintoja kuin peilittömässä Z 6:ssa: 3,2 tuuman näyttö etsimenä sekä nopea automaattitarkennus, jossa on 273 pistettä ja vieläpä silmäntunnistus, josta on hyötyä varsinkin muotokuvauksessa ja joka toimii melkein yhtä hyvin kuin Sonyssa. Z 6:n tavoin tässäkin kamerassa on hiljainen kuvaustila.

Sarjakuvausnopeus, 12 kuvaa sekunnissa, on myös sama kuin Z 6:ssa, eikä samaan pysty mikään muu peilijärjestelmäkamera tässä luokassa. Tämä nopeus on kuitenkin mahdollinen vain näytön kautta kuvattaessa kiinteällä tarkennuksella. Seurantatarkennuksella kuvattaessa nopeus pienenee seitsemään kuvaan sekunnissa, joka useimmiten riittää liikkuvia kohteita kuvattaessa. Puskuri kuitenkin täyttyi jo 25 jpeg- ja raakakuvan ottamisen jälkeen sarjaa kuvatessamme. Tämä oli kieltämättä jonkinlainen pettymys.

Suuren ja selkeän etsimen kautta kuvattaessa D780 toimii perinteisenä peilirjärjestelmäkamerana, jossa on 51 tarkennuspistettä. Toiminta ja käsiteltävyys ovat huippuluokkaa, ja Nikon on siirtänyt osan painikkeista; edeltäjämalli D750:een nähden uutta on mm. ISO-painike, joka on parannus. Olisimme lisäksi toivoneet nuolinäppäinten sijaan joystickia tarkennuspisteen siirtämiseen.

Dynaaminen alue on suuri, joten sävyjä riittää varjoissa ja huippuvalokohdissa. Kuvakohina on kurissa ISO 12 600:aan asti.

Peilittömien järjestelmäkameroiden uusia älykkäitä ominaisuuksia voidaan hyödyntää LCD-näytön avulla. Z 6:ssa on sama kenno ja siten sama kuvanlaatu, mutta se on paljon halvempi ja pystyy hyödyntämään suurta nopeuttaan ja hyvää tarkennustaan etsimen kautta kuvattaessa.

Vaikka D780 on kestävämpi, on se myös liian kallis verrattuna Z 6:een, joka maksaa noin kaksi kolmasosaa, ja D750:een, jota saa puolet halvemmalla.

Arvio

Dynaaminen alue on suuri, joten sävyjä riittää varjoissa ja huippuvalokohdissa. Näytön kautta kuvattaessa käytössä on silmätarkennus ja nopea sarjakuvaus, mutta D780 on kallis verrattuna Z 6:een, jossa on sama kenno, nopeus ja tarkennus.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
24,3
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,0x
LCD-näyttö
3,2"
Kuvaa/sekunti
12,0
Suurin ISO
204.800