Nikon Z 50

Nikon on uudella Z 50 -kamerallaan vihdoin valmis haastamaan Canonin, Fujifilmin ja Sonyn peilittömien APS-C-koon järkkäreiden luokassa.

tekijä Välineopas #Kamerat #Nikon
8.6

Nikon on uudella Z 50 -kamerallaan vihdoin valmis haastamaan Canonin, Fujifilmin ja Sonyn peilittömien APS-C-koon järkkäreiden luokassa. Ulkoisesti kamera on muuten samanlainen kuin kinokoon Z 6 ja Z 7 mutta paljon pienempi. Koosta huolimatta ergonomia on luokan paras. Z 50:n kaikki painikkeet ja säätöpyörät sijaitsevat oikealla, joten kaikkea voi käyttää oikealla kädellä. 3,2-tuumainen kosketusnäyttö on tarkka ja näyttää kuvat sellaisenaan. Zoomaus ja näytön näppäimet ovat kosketusherkkiä ja integroituna näytön oikealle puolelle. Tämä toimii hienosti, mutta silmän ollessa etsimellä on vaikea löytää zoomauspainiketta, kun haluaa tarkistaa tarkennuksen. Kaipasimme myös mahdollisuutta siirtää tarkennuspistettä näytöllä etsimen käytön aikana, eli ohjaussauva olisi ollut hyvä lisäys tähän.

Automaattitarkennus on nopea ja täsmällinen, ja silmäntunnistus toimii hyvin muotokuvauksessa, vaikka Sony on vielä askeleen edellä tässä. Kuvanlaatu on Nikon D7500 järjestelmäkameran luokkaa, onhan molemmissa sama kuvakenno. Jälki onkin hyvin yksityiskohtaista, vaikkei se yllä samalle tasolle kuin Fujifilm X-T30 ja Sony A6400, joiden resoluutio on kylläkin suurempi. Z 50:n kohinanhallinta toimii hienosti ISO 25 600:een saakka. Maksimiarvoa (204 800) kannattaa välttää.

Jos tämän kameran hankkii pakettina, johon kuuluu erinomainen Nikkor Z DX 16-50 mm F3.5-6.3 VR zoomobjektiivi, ovh. on 1 149 euroa, joka sijoittuu on tämän luokan kalliimmalle puolelle. APS-C-koon Z-runkoihin on edelleenkin olemassa vain yksi muu objektiivi, mutta onneksi niihin käyvät myös hyvät kinokokoon suunnitellut Z-objektiivit, ja sovittimen avulla niissä voidaan käyttää myös Nikonin monia AF-S -objektiiveja.

Verrattuna D7500-järjestelmäkameraan, jossa on siis sama kenno, nousevat Z 50:ssä esiin peilittömien edut: se on pienempi, siinä on edistyksellinen automaattitarkennus ja etsin, jossa kuva näkyy sellaisenaan. Silti Z-objektiivivalikoima on vielä vaatimaton.

Arvio

Z 50:ssä on erinomainen kuvanlaatu, varma valotus ja ergonomia säänkestävyys ja vähän painoa. Sekä etsin että näyttö ovat suuret ja hyvät. Kuvanvakain kuitenkin puuttuu, ja omia objektiiveja on toistaiseksi vähän.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
20,7
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
11
Suurin ISO
204 800