Uusi ammattilaismalli Nikon D4S

D4 tuli markkinoille kaksi vuotta sitten, ja nyt on vuorossa D4S. Saimme käsiimme tämän uutuuden, jolla voi kuvata 11 kuvaa sekunnissa ja jonka suurin herkkyys on uskomaton ISO 409 600.

tekijä Välineopas #Kamerat #Nikon
9.1

Kun kameran suurin sarjakuvausnopeus on 11 kuvaa sekunnissa ja jatkuva automaattitarkennus on tällöin käytettävissä, ei enää voi syyttää kameraa, jos urheilukisojen kuvasaaliina on paljon epäteräviä kuvia. Jos ratkaisevalla hetkellä otettu kuva on nimittäin hiukankin väärin tarkennettu, kuva ei ole tallentamisen arvoinen. Teknisten ominaisuuksiensa perusteella Nikon D4S on kamera, joka selvittää vaikeatkin tilanteet moiteettomasti. Jotta saataisiin selville, pitääkö tämä paikkansa myös tosielämässä, lähdettiin kameran kanssa koripallo-otteluun. Ottelupaikan valaistus ei ollut paras mahdollinen, joten tilanne asetti suuret vaatimukset niin kameran nopeudelle kuin herkkyydellekin. Pelaajien nopeiden liikkeiden pysäyttäminenkin vaatisi vähintään 1/1000 sekunnin valotusaikaa. Heti kättelyssä on syytä todeta, että D4S oli juuri niin hyvä kuin oli odotettukin. Vain harvoin saa sisäurheilutapahtumasta yhtä paljon onnistuneita kuvia. Kuvaamista helpotti kinokokoisen kameran kookas ja kirkas etsin, joka on paljon parempi kuin minkään APS-C-kameran etsin. Kameran tarkkuus, 16,2 megapikseliä, on melko vaatimaton, mutta tällaisissa tilanteissa sillä ei ole juurikaan merkitystä. Pikselit riittävät tälle kameralle mainiosti, ja pienempi datamäärä tekee mahdolliseksi nopeamman sarjakuvauksen. Sekin on kätevä ominaisuus, että tarkennuspisteitä voi ryhmitellä samalla tavalla kuin Canonin mallissa EOS-1D X.
D4S on muiden Nikonin huippumallien tapaan säänkestävä ja rakenteeltaan vankkatekoinen, joten sadekuuro ei keskeytä kuvaamista. Mallin D4 tapaan tässä uutuudessakin on runsaasti käyttöpainikkeita ja peräti kolme näyttöä. Niistä kameran takana olevan alemman näytön avulla pääsee nopeasti säätämään valkotasapainoa, kuvan kokoa ja laatua sekä herkkyyttä.

Hurja herkkyys

Herkkyyden suhteen D4S onkin todellinen sensaatio. Sen ISO-herkkyysalue alkaa arvosta ISO 50 ja jatkuu aina herkkyyteen ISO 409 600 asti – arvo on tällä hetkellä markkinoiden suurin. Kuvanlaadultaan suurin herkkyys on kuitenkin pettymys. Sillä kuvatut kuvat eivät ole riittävän hyviä, ja niiden kohina on niin suuri, että sellaista oli tarjolla viimeksi silloin, kun kameroiden suurin herkkyys oli ISO 3200 eli monta vuotta sitten. Asiaa ei auttanut sen paremmin kameran oma kohinanvaimennus kuin jälkikäsittelykään. Kameran kohinanvaimennus ansaitsee kehut siitä, että se ei voimakkaimmillaankaan tuhoa kuvan yksityiskohtia. Herkkyyteen ISO 51 600 asti kuvat ovat käyttökelpoisia, ja alhaisimmilla herkkyyksillä kohina on erittäin vähäistä ja yksityiskohtien toisto erittäin hyvä. Tästä oli paljon iloa kuvattaessa päivänvalossa. Valkotasapainossa ja värintoistossa ei ole moittimista. Käyttäjä voi säätää käytännöllisesti katsoen kaikki kameran ominaisuudet omien tarpeidensa mukaisiksi.

Jos tavallista talousjärkkäriä vertaa lypsylehmään, Nikon D4S on kuin irralleen päässyt mylvivä rodeohärkä. Sen kuvanlaatu riittää A3-kokoisiin tulosteisiin, mutta 16,2 megapikselillään se ei tavoita D800:n yksityiskohtien runsautta.
Full HD -videota voidaan kuvata myös kaksinkertaisella eli 60 kuvan sekuntinopeudella, ja kameran verkkokaapeliliitännän nopeus on peräti 1000 megatavua sekunnissa.

Erinomainen ergonomia

Tämä 1,35 kilon painoinen kamera istuu käsiin kuin valettu, kuvattiin sillä sitten vaaka- tai pystykuvia. Parempaa kameraergonomiaa ei ole vielä tullut vastaan. Painikkeiden sijainti on ennallaan, joten kaikki Nikon-kuvaajat tuntevat olonsa heti kotoisaksi. Pimeässä kuvattaessa hyvä ominaisuus on se, että myös tärkeimmät painikkeet ovat tarvittaessa valaistuja.

Nikon D4S:n ainoa todellinen kilpailija on Canon EOS-1D X, jossa on enemmän pikseleitä, suurempi etsin, nopeampi sarjakuvaus ja hiuksenhienosti luotettavampi tarkennus. Päivittäiskäytössä eroilla ei ole sanottavampaa merkitystä. Nopeudeltaan kumpikin kamera kuuluu järjestelmäkameroiden kärkiryhmään.

Conclusion

Nikon D4S:n kuvanlaatu on uskomattoman hyvä ja sen sarjakuvausnopeus todella suuri. Lisäksi kamerassa on paljon muitakin vahvuuksia. Niinpä tämän kameran hankittuaan voi olla vakuuttunut siitä, että varustelaukussa on yksi kaikkien aikojen parhaista järjestelmäkameroista. D4S soveltuu monenlaiseen kuvaamiseen, mutta etenkin toiminta- ja luontokuvauksessa se on verraton työkalu.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
16,2
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,0
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
11,0
Suurin ISO
409 600