Olympus OM-D E-M1

E-M1 on hyvä ja laadukas kamera. Se on kuitenkin hankalassa raossa kuvanlaadultaan parempien kilpailijoiden ja halvemman E-M10:n välissä.

#Kamerat #Olympus
8.8

Olympuksen huippumalli on pätevä kamera, jossa on hyvin viimeistelty magnesiumrunko ja hyvät tiivisteet. Näyttö on kääntyvä, ja elektroninen etsin on kirkas ja kontrastikas. Etsinkuvan tarkkuus on 2,4 miljoonaa pistettä. Etsin on samaa kokoluokkaa kuin kinokoon kameroiden etsimet. Se näyttää kohteen sellaisena kuin se tulee näkymään kuvassakin. Erona on kuitenkin se, että lopullisen kuvan varjot ovat sävykkäämmät. Tämä ei kuitenkaan päde HDR-ohjelmaa käytettäessä, sillä silloin näkee suuren kontrastialueen jo ennen kuvanottoa. Käyttöliittymä on perinteinen. Siinä on pyöritettävä ohjelmanvalitsin ja runsaasti käyttökytkimiä, joista seitsemän on ohjelmoitavaa.

Tarkennusjärjestelmä on vaihetarkennuksen ja 81 pisteen kontrastitarkennuksen yhdistelmä. Käytettäessä Olympuksen peilikameraobjektiiveille tarkoitettua sovitinta voidaan käyttää vain 37 vaiheentunnistuspistettä. Valmistajan mukaan suurin kuvausnopeus on kymmenen kuvaa sekunnissa, mutta jos haluaa tarkennuksen toimivan jatkuvasti, huippunopeus on 6,5 kuvaa. E-M1 on saatavana kahtena pakettina. Toisen objektiivi on vanhempi 12–50-millinen, joka lisää hintaa ostopaikasta riippuen 200–300 eurolla. Toisessa paketissa on uudempi 12–40 mm F2,8, ja paketin hinta on 2000 euron kahden puolen.
Kuvanlaatu on hyvä, ja erityisesti miellytti Olympuksen värintoisto. Jos värit eivät miellyttäisi, niitä voi säätää tarkasti. Valotusautomatiikan tarkkuus on tämän kameraluokan parhaita. Kamera korjaa objektiivin optiset virheet.

Parhaimmillaan päivänvalossa

Kohinamittausten tulokset pienillä ISO-herkkyyksillä eivät ole huippuluokkaa, mutta kuitenkin niin alhaisia, että käytännössä kohina ei ole ongelma. Tilanne muuttuu, kun herkkyys ylittää arvon ISO 800, eivätkä suurilla herkkyyksillä kuvatut testikuvat vakuuttaneet, kun vertailukohtana ovat muut saman hintaluokan kamerat. Yksi seikka, jossa Olympus on edelleen kilpailijoita parempi, ovat sen todella hyvät tehostesuotimet.
Kameralla voi kuvata intervallikuvasarjoja. Sen varustuksena on wi-fi-verkkoliitäntä, mutta paikanninta ei ole. Kuviin voi kuitenkin lisätä paikkatiedot puhelimen gps-tiedoista. Olympuksen järjestelmä on sellaisenaankin hyvä, ja lisäksi siinä voidaan käyttää Panasonicin objektiiveja.

Arvio

E-M1 on hyvä ja laadukas kamera. Se on kuitenkin hankalassa raossa kuvanlaadultaan parempien kilpailijoiden ja halvemman E-M10:n välissä.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
16,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
2x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
25.600