Olympus OM-D E-M1X

Olympuksen uusi lippulaiva on vankka ja muistuttaa otekahvoineen Canonin ja Nikonin huippuammattilaismalleja. Olympus on vain pienempi ja runsaat 500 grammaa kevyempi.

tekijä Välineopas #Kamerat #Olympus
8.3

Olympuksen uusi lippulaiva on vankka ja muistuttaa otekahvoineen Canonin ja Nikonin huippuammattilaismalleja. Olympus on vain pienempi ja runsaat 500 grammaa kevyempi. Kun lähes kaikki kilpailijat tekevät peilittömiä järkkäreitä, joissa on suuri kinokoon kenno, Olympus pitää kiinni pienestä Four Thirds -kennosta, jonka koko on vain neljäsosa kinokokoisesta. Se merkitsee oleellisesti huonompaa suorituskykyä heikossa valossa. Jo ISO 6400:lla kohina häiritsee. Huomasimme sen karting-sisäradalla. Tarvitsimme lyhyttä valotusaikaa, jotta saisimme hyödyn irti 18 kuvan sekuntivauhdista. Nopeus on täydellinen kohteen kannalta, mutta kuviin tuli paljon kohinaa. Kamera ottaa jopa 60 kuvaa sekunnissa, mutta ilman jatkuvaa automaattitarkennusta. Kohinan lisäksi meillä ei ollut mitään huomauttamista kuvanlaadusta.
Radalla tuli myös testatuksi kameran uusi, älykäs automaattitarkennus, joka tunnistaa auton, lentokoneen tai junan. Se havaitsi salamannopeasti ajopelit mutta tuntui empivän, kun tarkennuksen piti pysyä kohteessa, ja meidän oli vaikeaa saada kuva tarkentumaan kuljettajaan. Tämä jäi usein epätarkaksi, kun kamera tarkensi autoon. Perinteisen seurantatarkennuksen käyttö onnistui paremmin, kun pystyimme hyödyntämään 121 tarkennuspistettä.
Olympuksen muissa kameroissa on toiminto, jolla useita kuvia yhdistetään suuren tarkkuuden kuvaksi. OM-D E-M1X:ssä se tehdään käsivaraisesti. 49,9 megapikselin tulos on yllättävän hyvä, joskin yksityiskohdissa näkyy aavistuksen verran siksak-kuviointia. Tässäkin täytyy pitäytyä rauhallisissa kohteissa.
Ergonomia on todella hyvä. Kamerassa on paljon ohjelmoitavia painikkeita, jotka sijaitsevat kätevissä kohdissa, ja kahden otekahvassa olevan akun kesto yllätti iloisesti. Näin korkean hintaan on kyllä saatavilla muita kameroita, joilla saa parempaa kuvanlaatua kaikissa valaistuksissa.

Arvio

Fantastisen hyvä ergonomia. Todella tehokas kuvanvakaus. Loistava akun kesto kahden akun ansiosta. Älykäs seurantatarkennus ei ole varma. Paljon kohinaa yli ISO 4000:lla.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
20,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
2x
LCD-näyttö
3,0"
Kuvaa/sekunti
60
Suurin ISO
25.600