Olympus Pen E-P5

Olympuksen uusi E-P5 ei ole mikään halpa kamera, mutta sen kaikki olennaiset ominaisuudet ovat paremmat kuin edeltäjässä, ja yksi sen toiminnoista on uutta koko Pen-sarjassa.

#Kamerat #Olympus
8.3

Pienemmät Pen-mallit tunnistaa mallinimen kirjaimista PL ja PM. Huippumalleja ovat tähän mennessä olleet P1, P2 ja P3. Voisi kuvitella, että seuraava malli olisi ollut P4. Japanissa luku neljä on kuitenkin epäonnen luku, ja siksi esimerkiksi Canon ja Panasonic ovat G-sarjoissaan jättäneet sen väliin. Sama ilmiö voidaan havaita japanilaisissa kerrostaloissa, joissa kerrosta kolme seuraakin kerros viisi. Tästä syystä Pen-sarjan uusi huippumalli on siis E-P5.
Testiin toimitettiin tyylikäs hopeanvärinen versio. Kaksi muuta värivaihtoehtoa ovat musta ja valkoinen. Kennon tarkkuus on noussut 12,2 megapikselistä 15,9 megapikseliin, ja kosketusnäytön tarkkuus on nyt 1 036 800 pistettä. Näyttöä voi kääntää 80 astetta ylös ja 45 astetta alas. Se toistaa kirkkaussuhteet ja värit erittäin hyvin. Kosketuskäytön ja valikoiden yhteistyö voisi olla toteutettu paremminkin, mutta kuvia katseltaessa on kätevää, että kuvasta toiseen voi vaihtaa pyyhkäisemällä. Näyttöä koskettamalla saa kameran tarkentamaan ja laukeamaan. Kamerassa on kaksi valitsinta, toinen rungon etupuolella ja toinen takana. Valitsimilla on kaksi toimintavaihtoehtoa, joiden välillä vaihdetaan takana olevalla kytkimellä. Käyttäjän pitää siten muistaa, kummassa asennossa kytkin on, ja testin aikana tämä tuppasi ajoittain unohtumaan.

Runsaasti toimintoja

Valikko näyttää yksinkertaiselta, mutta on kuitenkin varsin laaja. Valikkotekstien kirjaimet ovat aika pieniä. Automaattinen opasteteksti häiritsee valikon lukemista, mutta sen voi kytkeä toiminnasta. Kameran käsiteltävyys on hyvä. Oikealle kädelle on riittävä tuki sekä edessä että takana. Ylös ponnahtavan salaman kantomatka on vain seitsemän metriä, kun edeltävän mallin salama valaisi kymmeneen metriin. Kamerassa on kaikki tavanomaiset automaattitoiminnot ja säätömahdollisuudet. Olympuksen taidesuotimilla voi lisätä kuvaan monenlaisia tehosteita jo kuvattaessa. Tämän idean ovat kopioineet muutkin valmistajat, mutta toistaiseksi niiden versiot eivät ole yhtä hyviä ja kiinnostavia.
E-P5:ssä on edeltäjään verrattuna runsaasti parannuksia. Lyhin valotusaika on nyt 1/8000 sekunti, ja ISO-herkkyyden suurin arvo on 25 600. Myös intervallikuvaus ja kuvasarjan tallennus videona on mahdollista. Suurin sarjakuvausnopeus on kolminkertaistunut ja on nyt yhdeksän kuvaa sekunnissa. Uusia MSC-objektiiveja käytettäessä automaattinen tarkennus on nopea ja tarkka. E-P5 on ensimmäinen wi-fi-yhteydellä varustettu Pen-malli, ja sen ansiosta kameraa voi ohjata Apple- tai Android-puhelimella ja siirtää kuvia langattomasti kamerasta puhelimeen. Tätä toimintoa ei kuitenkaan voitu testata, koska Olympuksen sovellus ei vielä tukenut E-P5-mallia.

Tarkka valotus

Testikameran mukana toimitettu 14–42 millin objektiivi piirtää hyvin kulmiin asti. Vääristymät ovat vähäisiä eikä vinjetointia ole havaittavissa. Yksityiskohtien toisto riittää A4-kokoon, mutta ei ole yhtä hyvä kuin 24 megapikselin kennolla varustetussa Sony NEX-7:ssä, joka on hiukan halvempi. Tästä syystä kuvanlaadun arvosana ei ole parempi. Valotusautomatiikan tarkkuus on parhaiden tasolla. Värintoisto on erittäin hyvä. Valkotasapainon käsisäätö pilvisellä säällä ja sekavalossa ei parantanut kuvia. Kohina on hyvin hallinnassa, ja suuriakin ISO-herkkyyksiä uskaltaa käyttää. Videon laatu on hyvä, mutta sisäinen mikrofoni on herkkä tuulen suhinalle.
E-P5 on tähän mennessä paras Pen-kamera. Se toimii hyvin ja on kokonaisuutena laadukas. Tarkkaa kosketusnäyttöä on miellyttävä käyttää. Kannattaa kuitenkin harkita, kannattaisiko tässä hintaluokassa päätyä etsimelliseen malliin. Etsin on hyödyllinen kirkkaassa auringonvalossa, ja koska kamera saa tukea kasvoista, myös tärähdysvaara vähenee. Muista etsimettömistä malleista Samsung NX300 maksaa objektiiveineen noin 700 euroa. Vertailukohtina olevat Panasonic GX1 ja Canon EOS M olivat omien testiensä aikaan kalliimpia, mutta nyt niiden hinnat ovat pudonneet alle 500 euron.

Arvio

E-P5 on tyylikäs, muotoilultaan retrohenkinen kamera, joka on monessa suhteessa selvästi parempi kuin vastaava edeltävä malli. Kameran hyvät taidesuotimet houkuttelevat kokeilemaan ja saattavat tehdä tylsästäkin kohteesta kuvauksellisen. Myös tavanomaisia säätöjä käytettäessä E-P5:llä saa parempia kuvia kuin millään muulla Pen-mallilla. Hinta on kuitenkin melko korkea.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
2x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
9
Suurin ISO
25600