Olympus PEN E-PL5

Olympus on Panasonicin kanssa peilittömien järjestelmäkameroiden pioneeri.

#Kamerat #Olympus
8.5

Olympus on Panasonicin kanssa peilittömien järjestelmäkameroiden pioneeri. Olympuksen peilittömien mallisto jakautuu kolmeen sarjaan: halpa E-PM, etsimetön huippumalli E-PL, josta testissä on versio 5, sekä elektronisella etsimellä varustettu kallis OM-D. E-PL5:ssä on sama Live MOS -kenno, kuvaprosessori ja kosketusnäyttö kuin mallissa OM-D E-M5.

Selkeä valikko

Olympuksen toimintoihin kuuluu wi-fi, mutta sen käyttö edellyttää langatonta SD-korttia, ja sellaisen avullahan kaikki kamerat voivat käyttää langatonta wi-fi-verkkoyhteyttä. Toiset kuvaajat arvostavat selkeälinjaista ja tasapintaista ulkomuotoa, toiset taas haluavat kameran etusivulle kunnon sormituen. E-PL5:n käyttäjällä on molemmat mahdollisuudet. Kameran varustuksena on sormituki, joka on helppo kiinnittää ruuveilla. Lisävarusteena voi hankkia kookkaamman. E-PL5:n kosketusnäyttö on melko kookas, ja sitä voi kallistaa 45 astetta alas ja lisäksi kääntää sen kokonaan ylös niin, että kuvan näkee kameran edestä, mikä on kätevää esim. omakuvaa otettaessa. Kameran varusteluistiin voi asentaa kääntyvän elektronisen etsimen tai mikrofonin. Valikko on selkeä, ja kosketuskäyttö toimii hyvin.
Olympus esitteli ensimmäisenä kokoonpainuvat objektiivit, ja versio II on entistä pienikokoisempia ja tarkentaa nopeammin. Piirto on terävää, ja vääristymää on vain kohtalaisesti. Yksityiskohtien toisto ei ole testin parhaiden tasolla, ja koska kamera lisää terävyyttä vain hillitysti, kuvat eivät näytä kovin teräviltä. Terävöinnin määrää voi kuitenkin säätää. Valotusautomatiikka toimii hyvin, ja kohinamittauksissa kamera menestyi hyvin. ISO 200 -herkkyydellä sen kohina-arvo oli paras. Värintoistokin on erinomainen. Jpeg-kuvien värejä, kontrastia ja terävyyttä voi säätää. Kameralla voi tietysti kuvata myös raakakuvia. Olympus esitteli ensimmäisenä myös tehostesuotimet, joilla kuvan voi muuttaa esimerkiksi karkearakeiseksi mustavalkoiseksi. Muut ovat seuranneet perässä, mutta tällä alueella Olympus on edelleen ykkönen.

Arvio

E-PL5 on monessa suhteessa mainio kamera, ja Micro Four Thirds on peilittömistä järjestelmistä laajin. Kalliihkoa hintaa on kuitenkin vaikea perustella.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
2x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
8
Suurin ISO
25600