ID: 23345

Olympus PEN E-PL8

Olympuksen uusin pieni järjestelmäkamera on täyttä herkkua painikkeista hihnaan asti. Uutta on kuitenkin lähinnä muotoilu ja viimeistely.

#Kamerat #Olympus
8.5

Olympus PEN E-PL8 -kameran tyylikkyys näkyy heti, kun purkaa paketin. Edullisesta hinnastaan huolimatta Olympus PEN on kamerajärjestelmä, joka vetoaa niihin, jotka haluavat hyvän näköisen kameran tai jotka arvostavat tyylikästä retroa. Kameran saa kolmen värisenä: mustana, valkoi­sena ja kuvassa näkyvänä ruskeana. Verrattuna vuodelta 2014 olevaan E-PL7:ään painikkeet ja kiekot ovat kasvaneet ja niiden ulkonäköä on paranneltu PEN-F:n tyyliin. Kädensija on pienempi, mukana on pari uutta digitaalista suodinta, eikä sitten muuta. Sekä E-PL7 että E-PL8 ovat etsimettömiä järjestelmäkameroita, joissa on kolmituumainen näyttö. Se kääntyy 180 astetta, mutta vain alaspäin, joten jalustan ja selfiekepin käyttö ei silloin käy päinsä eikä kameraa voi tukea alustaansa. Kamerassa ei ole salamaa, mutta mukana tulee pieni salama, jonka ohjeluku on seitsemän.
Onko E-PL8 siis hyvä kamera? On koko joukko asioita, joihin se ei kykene, esimerkiksi toiminta- ja urheilukuvaus, mutta jos kameran ottaa mukaan lomalle tai kävelykierrokselle, se on omassa elementissään. Se on pienikokoinen ja kevyt, ja näyttö on helppokäyttöinen ja informatiivinen. Tarkennuskohdan voi valita osoittamalla oikeaa kohtaa näytössä. Mukana on monia hyviä toimintoja ja suotimia sekä huomaamaton mutta tehokas elektroninen vesivaaka. Vaikka tarkkuus on vain 15,9 megapikseliä, yksityiskohdat näkyvät hyvin useimmissa kohteissa. Värintoisto on hyvä, ja käyttäjä voi säätää sävyjä. Kohina on vähäistä ISO 6400:aan ja alkaa häiritä vasta ISO 25 600:n kohdalla. Valotus on heikko kohta. Valotuksenkorjausta täytyy käyttää usein, jotta tulos olisi riittävän hyvä.

Miksi PEN E-PL8:ssa puhuttaa lähinnä ulkonäkö? Ensinnäkin se oli ensimmäinen asia, johon huomio kiinnittyi pakkausta purkaessamme ja esitellessämme kameraa muille toimituksessa, ja toiseksi se on varmaan ollut myös Olympuksen oma tavoite. Olympuksen verkkosivuilla esitellään kolmea eri väriä olkahihnoja, seitsemää eri väriä rannehihnoja sekä lukuisia muita alkuperäisiä lisätarvikkeita, eikä siinä ole moitteen sijaa. PEN-sarja on paras näkemämme yritys luoda kamerasarja pienehkölle, tarkasti määritellylle kohderyhmälle. Olympuksen OM-D-sarja sopii kuitenkin paremmin niille, jotka ovat tarkkoja kuvanlaadusta. Mutta kaiken kaikkiaan Olympuksen uutuudella on hauska kuvata. Se on pieni, kevyt, helposti mukana pidettävä kamera, jossa kaiken tavallisen valotusautomatiikan ohella on markkinoiden parhaimmistoon kuuluvat, luovaan kuvaukseen houkuttavat digitaaliset suotimet sekä Live Composite -toiminto, jonka avulla voi nähdä, millaiseksi kuva tulisi esimerkiksi pitkällä valotusajalla, sekä paljon muuta. Kameralle ei kuitenkaan kannata asettaa odotuksia, joita se ei voi lunastaa, ja arvosana kuvastaa myös sitä, millaisia kuvia kameralla voi saada suhteutettuna sen hintaan. Arvosanaa verottaa se, että PL8:ssa ei ole etsintä, että sen tarkkuus voisi olla suurempi ja että automaattitarkennus voisi olla nopeampi kameran hintaan nähden. E-PL7 on edelleen myynnissä, ja sen rungon hinta on ainoastaan 350 euroa.

Arvio

Pieni, kevyt ja tyylikäs kamera, jonka kuvanlaatu on varsin hyvä ja joka mahdollistaa luovan kuvaamisen. Muotoilu on herkullinen.
Polkeeko PEN-sarjan kehitys paikoillaan? Tekniikaltaan E-PL8 ei juuri eroa E-PL7:sta vuodelta 2014, ja vain muotoilua on entisestään kohennettu.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
16
Polttovälikerroin/optinen zoom
2
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
8
Suurin ISO
25600