Olympus PEN E-PL9

Hinnan, kuvien ja muiden ominaisuuksien perusteella PEN E-PL9 ei suinkaan ole paras kamera tosiharras-tajalle. Mutta Olympuksen kohderyhmä onkin toinen.

tekijä Välineopas #Kamerat #Olympus
8.3

Olympus PEN E-PL9 painaa ilman objektiivia vähäiset 332 grammaa. Tavoitteena on ollut luoda tyylikäs, naisellinen, muodikas ja retrohenkinen kamera, jossa ei ole etsintä, ja siinä on onnistuttu. Uudessa mallissa on 4K-videolaatu, salama, mahdollisuus siirtää kuvia älylaitteeseen Bluetoothilla sekä entistä parempi automaattitarkennus. Näistä eduista huolimatta kamera ei ole kovin käyttökelpoinen tosiharrastajalle. Olympuksen verkkosivut näyttävät myös selvästi, että E-PL9 ei ole tarkoitettukaan vakaville harrastajille vaan muotitietoisille naisille. Seitsemästä eri rannehihnasta kerrotaan esimerkiksi, että kiehtovat värit ihastuttavat jokaista muodin rakastajaa.
Mitä kuviin tulee, E-PL9:n vahvuutena ovat värit ja kontrasti. Automaattinen valkotasapaino toimii varmasti, ja i-Enhance-säätö tuottaa hienon kylläiset värit lähes kaikissa olosuhteissa. 15,9 megapikselin tarkkuus asettaa rajat tulosteiden koolle, mutta verkkokäyttöön se riittää hyvin. Kohina pysyy aisoissa ISO 12 800:aan asti. Muun muassa näytön heijastumien takia kuviin tuli paljon enemmän vääriä valotuksia ja vinoja horisontteja kuin tavallisesti. Sekä sen vuoksi että kuvien helpomman sommittelun takia pidämme parempana kameraa, jossa on etsin, kuten esimerkiksi Olympus E-M10, joka on pyöreästi saman hintainen kuin E-PL9.
Pieni, joskaan ei erityisen valovoimainen ­14–42 mm:n zoom sopii kameraan hyvin, samoin näyttö, jonka voi kääntää selfieiden ottamista varten. Kameraa on saatavilla kolmea eri väriyhdistelmää. Ja se on varmasti markkinoiden kaikkein tyylikkäin kamera.

Arvio

E-PL9 on herkullisen tyylikäs kamera, jonka hinta on järkevä ja kuvanlaatu riittää verkkokäyttöön sekä esimerkiksi A4-tulosteisiin.

Jäimme kaipaamaan etsintä – tai vähintäänkin näyttöä, joissa ei näy erityisesti aurinkoisella säällä haittaavia heijastuksia.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
2x
LCD-näyttö
3”
Kuvaa/sekunti
8,6
Suurin ISO
26