Olympus PEN E-PM2

E-PM2 on maailman pienimpiä Micro Four Thirds -kameroita. Nopea automaattitarkennus, sarjakuvaus ja huippukorkea herkkyys tekevät E-PM2:sta Toimintakuvauskameran.

#Kamerat #Olympus
7.9

Olympus osoitti Pen-mallistollaan osaavansa yhdistää perinteisen taskukameramuotoilun upeaan kuvanlaatuun. Pen E-PM2 ja järeämpi E-PL5 ovat Olympuksen uusimmat Pen-mallit, ja E-PM2 on yksi maailman pienimmistä Micro Four Thirds -kameroista. Sen syvyys on vatsan kohdalta mitattuna vain 3,4 senttiä ja se painaakin vain mitättömät 269 grammaa.
Pieneen kokoon pyrkivän muotoilun kääntöpuoli on käyttömukavuus, joka ei juuri tee vaikutusta. Etuosan kahvasta huolimatta kameraa on käytännössä pideltävä molemmin käsin, jotta siitä saa kunnollisen kuvausotteen.

Objektiivi piirtää terävästi

Edullinen ja samalla erinomainen M.Zuiko Digital 14-42mm F3.5.-5.6 -pakettiobjektiivi painuu käytön jälkeen kasaan yllättävän pieneen kokoon. Kuitenkin se piirtää todella terävästi koko kuva-alalla ja kaikilla polttoväleillä.
Kameran tarkkuus on keskinkertainen 16,1 megapikseliä, minkä vuoksi yksityiskohtien toisto ei ole loistokasta. Vaatimattoman tarkkuuden tulisi samalla näkyä kohtuullisen vähäisenä kohinana suurilla herkkyyksillä, mutta niin ei ikävä kyllä ole. Kameran herkkyysalue ulottuu välille ISO 200–25 600, mutta rakeisuus on häiritsevää jo arvosta ISO 3 200 alkaen ja värivirheet alkavat näkyä herkkyydellä ISO 12 800.
Pysyttäessä alhaisemmalla herkkyysalueella ISO 200–1600 syntyy kuvia, joiden värintoisto on kohtalaisen hyvä, vaikkakin sinertävä. Kamera valottaa hyvin, joskus kuitenkin tummanpuoleisesti. Video-otokset ovat erinomaisia, vaikka silloin tällöin mikrofoniin kantautuu objektiivista zoomauksen ääniä.
Niin Pen E-PM2:n kuvakenno kuin prosessorikin ovat peräisin suuremmasta OM-D E-M5 -lippulaivamallista. Myös automaattitarkennus on saanut vaikutteita E-M5:stä, sillä se on erittäin nopea, ja valinta 35 erillisestä tarkennuspisteestä on helppoa ja nopeata. Automaattitarkennuksen nopeus ja tarkkuus on suuri etu sarjakuvausta käytettäessä. Sen nopeus on kokonaista kahdeksan kuvaa sekunnissa, mikä riittää erinomaisiin toimintakuviin.

Täydet käsisäädöt

Kamerassa on myös 11 taidesuodinta, ja aloittelijalle on tarjolla apua värien säädössä ja terävyysalueen kanssa Fn-painikkeen kautta. Mallissa on myös täydet käsisäädöt valkotasapainosta ja herkkyysasetuksesta aina aukko- ja valotusaika-asetuksiin. Valikko vain on rakenteeltaan niin epäjohdonmukainen, että kokenutkin valokuvaaja saattaa heittää pyyhkeen kehään, ennen kuin tietty painike tai säätö löytyy. Säätökiekko on liian pieni, mutta tarjolla on kaksi pikapainiketta. Kameraa on joka tapauksessa mukavinta käyttää silloin, kun käytössä ovat lähinnä sen automaattitoiminnot.
E-PM2:ssa ei ikävä kyllä ole omaa kiinteää salamaa. Sen sijaan sen mukana tulee pieni erillinen salamalaite, FL-LM1, jonka kantomatka herkkyydellä ISO 200 on seitsemän metriä, mikä tekee siitä käyttökelpoisen täytesalaman. Kameran salamakenkään voidaan kiinnittää myös erillinen etsin, kuten esimerkiksi VF-2 tai VF-3 tahi Bluetooth-lähetin, jolla kuvat voidaan esimerkiksi lähettää langattomasti älypuhelimeen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kaikki nämä on hankittava lisävarusteina, sillä ne eivät tule kameran mukana.

Arvio

Kameran vahvuus on automaattitoiminnoissa, ja automaattitarkennus on todella nopea. Kosketusnäytöltä kuvaaminen on mukava ominaisuus. Kuvanlaatu on riittävä vain herkkyyteen ISO 3200 saakka. Valikko on vuoden sekavin esitys, joten täydellisistä käsisäädöistä nauttiminen on pitemmän opiskelun takana.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
16,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,0x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
8
Suurin ISO
25600