Olympus PEN-EPL5

Olympus kehitti vuonna 2008 esitellyn Micro Four Thirds -järjestelmän yhdessä Panasonicin kanssa. Olympus E-PL5 on aikaisempia malleja pienempi.

#Kamerat #Olympus
8.2

Olympus kehitti vuonna 2008 esitellyn Micro Four Thirds -järjestelmän yhdessä Panasonicin kanssa. Olympus E-PL5 on aikaisempia malleja pienempi. Sen objektiivi voidaan kuljetusta varten painaa kokoon, mutta se ei kuitenkaan ole yhtä pienikokoinen kuin Panasonicin moottoroidulla zoomilla varustettu objektiivi. Koska kumpikin kamera kuuluu Micro Four Thirds -järjestelmään, Panasonicin objektiiveja ja salamalaitteita voi käyttää Olympuksessa ja päinvastoin. Kameran runko on testin pienin ja kevyin, mutta se on myös testin ainoa kamera, jossa ei ole kiinteää salamaa vaan varusteluistiin kiinnitettävä pikkusalama. Tämä laskee kameran arvosanaa.

Yllättävän vähän kohinaa

Vaikka kamera on pieni, siinä on hyvä kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö. Kosketusohjauksen, painikkeiden ja valikon yhteistoiminta voisi olla sulavampaakin. Kun näytöstä osoittaa tarkennuskohdan, kamera reagoi kuitenkin ripeästi. Kameran pienuus ja tyylikkyys miellyttävät varmaan monia, mutta sen käyttöergonomia on testin huonoin, eikä näytön kirjainten, numeroiden ja kuvakkeiden pienuus tee käyttöä yhtään helpommaksi. Uuden MSC-objektiivin ansiosta tarkennus on selvästi nopeampi kuin aikaisemmissa Pen-malleissa. Micro Four Thirds -kameroissa on selvästi pienempi kenno kuin testin muissa kameroissa, mutta tämän vaikutuksen huomaa vain isojen tulosteiden vaatimattomammassa yksityiskohtien toistossa. Yksittäiset pikselit ovat pienempiä, ja huonomman signaali-kohina-suhteen takia voisi odottaa voimakkaampaa kohinaa, mutta E-PL5 selviää tässä suhteessa hyvin. Kuvien värit ovat yleensä liian lämpimät, ja Vivid-asetuksella saa auringonpaisteessa kuvaan niin sanotut karkkivärit. Valotus osuu luotettavasti kohdalleen, mutta automatiikka valitsee usein turhan pienen aukon ja nostaa vastaavasti herkkyyttä, mikä huonontaa kuvanlaatua. Olympuksen taidesuotimet ovat edelleen markkinoiden parhaat, ja niillä saa helposti aikaan esimerkiksi rakeisen mustavalkokuvan. E-PL5 on saatavana mustana, valkoisena ja hopeanvärisenä. Lisävarusteena on saatavana optinen etsin. Olympus on testin ainoa valmistaja, jonka lisävarusteiden joukossa on myös sukelluskotelo, ja Olympuksen objektiivivalikoima on peilittömien järjestelmäkameroiden suurin.

Arvio

E-PL5 on tyylikäs kamera, mutta keskitasoa olevan kuvanlaadun ja huonon ergonomian takia se ei sovellu kovin hyvin aktiivikuvaajalle.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
2x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
8
Suurin ISO
25600