Olympus PEN Mini E-PM2

Kahdeksan kuvaa sekunnissa sekä nopea ja tarkka tarkennus merkitsevät käytännössä sitä, että Olympus Pen Mini E-PM2:lla saa liikkeen pysäytetyksi juuri oikealla hetkellä.

#Kamerat #Olympus
8.4

Kamerassa ei ole etsintä, kun taas Olympuksen OM-D-sarjan kalliimmissa kameroissa on. Siihen on kuitenkin saatavana elektroninen etsin. Se kiinnitetään varusteluistiin, eikä etsintä ja kameran varustuksena olevaa pientä irtosalamaa voi näin olleen käyttää samanaikaisesti. Kosketusnäytössä on helppokäyttöinen valikko, ja OK-napin avulla pääsee nopeasti käsiksi tärkeimpiin toimintoihin. Näytön koko on kolme tuumaa ja se on hieman tumma. Se ei myöskään ole käännettävä. Kameran käsiteltävyys oli myönteinen yllätys, sillä kameran etu- ja takapuolella olevien sormitukien ansiosta siitä saa hyvän kuvausotteen.

Raakakuvaus kannattaa

Pakettiin kuuluva objektiivi 14–42 mm F3,5–5,6 vastaa kuvakulmaltaan kinokameran 28–84 millimetriä. Objektiivi on kokoonpainuvaa tyyppiä, joten se vie kuljetusasennossa hieman vähemmän tilaa. Piirto on terävää ja sekä vinjetointi että vääristymät hyvin vähäisiä. Kameran terävöi kuvia melko voimakkaasti. Mustavalkokuvissa esimerkiksi pintarakenteet näkyvät tämän ansiosta hyvin, mutta värikuvissa pienetkin epäpuhtaudet näkyvät liian selvästi. Myös värikylläisyys on aika voimakasta etenkin keltaisissa ja punaisissa sävyissä. Olympus E-PM2 onkin kamera, jolla todellakin kannattaa kuvata raakakuvia, joista edellä mainitut ongelmat on helppo poistaa. Tehokkaan kohinanvaimennuksen ansiosta kohina häiritsee vasta herkkyydestä ISO 6400 alkaen. Kontrasti on hiukan liian voimakas, mikä näkyy etenkin vastavalokuvissa, jolloin kamera alivalottaa puolen aukon verran. Videolaatu on Full HD ja kuvanopeus 30 kuvaa sekunnissa. Videossa on stereoääni, mutta selvästi paremman äänenlaatu saadaan liittämällä kameraan erillinen stereomikrofoni. Akussa pitäisi valmistajan mukaan riittää virtaa 360 kuvaan, mutta kokeilun aikana emme päässeet kertaakaan yli 280 kuvan. Kokematon kuvaaja hyötyy iAuto-kuvausohjelmasta, jossa kamera huolehtii siitä, että säädöt on sovitettu kohteen vaatimusten mukaisiksi. Kamera alkaa olla jo myyntiaikansa loppupäässä, joten sen saattaa löytää hyvinkin edulliseen tarjoushintaan.

Arvio

Käsiteltävyys on yllättävän hyvä, ja kohina haittaa vasta herkkyydellä ISO 6400. Jpeg-kuvien värikylläisyys ja terävöinti ovat liian voimakkaita.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,0
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
8,0
Suurin ISO
25 600