Olympus Stylus 1s

Stylus 1s muistuttaa Olympus OM-D-malliston järkkäreitä, mutta on pienkamera. Siinä on laaja polttovälialue sekä hyvä näyttö ja etsin kohtuuhintaan.

tekijä Välineopas #Kamerat #Olympus
8.8

Olympus Stylus 1s on varustettu 41 mm2:n takaa valaistulla cmos-kennolla. Se on siis suurempi kuin taskukameroiden tavanomainen 28 mm2:n kenno. Kameran kuvanvakaimella varustetun 28–300 mm:n zoomobjektiivin valovoima on F2,8 koko polttovälialueella. Siinä on kätevä, kiinteä objektiivinsuojus, joka auttaa pitämään etulinssin puhtaana. Kamerassa on sähköinen 1,4 megapikselin etsin, joka näyttää kuvan tarkoin sellaisena kuin millainen siitä tulee. Kosketusnäyttö on kääntyvä. Se toistaa kirkkauden ja värit oikein, joten sen avulla voidaan arvioida kameran asetusten oikeellisuus jo ennen kuvan ottamista. Myös säätimien sijoittelu on linjassa OM-D-kameramaisen muotoilun kanssa, joten kokenut kuvaaja löytää ne nopeasti myös Stylus 1s:stä. Kamera on erinomaisen nopea. Valotusautomatiikka toimii erityisen täsmällisesti. Valotusta on siis harvoin tarpeen korjata, mikä sekin on helppoa. Värit ovat hyvin miellyttävät – myös varjossa tai pilvisellä säällä. Herkkyyttä voidaan lisätä laadukkaasti aina ISO 6400:aan. Yksityiskohtien toisto on kameran heikko kohta. Ei se huonoa ole. Sillä syntyy kohtuuhyvä A4-tuloste, mutta pieni 11,7 megapikselin resoluutio ja voimakas jpg-pakkaus asettavat sille rajansa. Stylus 1s tallentaa raakatiedostoja, mikä on yksityiskohtien vuoksi tarpeen. Viimeistely ja käyttömukavuus ovat hyviä. Kaipasimme enemmän uusia toimintoja ja parannuksia edeltäjään Stylus 1:een verrattuna.

Stylus 1 teki meihin vaikutuksen, kun testasimme sen Digikuvan numeroon 6/2014. Se sai arvosanan 9,0. 1s ei pysty samaan. Kilpailu on nimittäin kiristynyt, kun taas Olympus ei ole paljoakaan kehittänyt Stylus 1s:ää. Siksi arvosana jää alemmaksi kuin edeltäjän. Stylus 1s eroaa edeltäjästään oikeastaan vain siten, että sen paremmassa tarkennusjärjestelmässä on 35 tarkennuspistettä 25:n sijaan ja lisäksi tarkennus näytöltä sormella koskettamalla. Se on saanut myös uuden akun, joka lisää samalla latauksella saatavien otosten määrää hiukan eli 410:stä 450:een. Pidämme kamerasta, mutta Olympus olisi saanut saman tien päivittää kuvakennon ja kuvaprosessorin, kun Stylus 1 oli joka tapauksessa kehitysosastolla suurennuslasin alla.
Rakenteessa on omia erikoisuuksiaan. Objektiivinsuojus voidaan ruuvata irti, ellei sen muotoilu avautuvan objektiivin tieltä ulospäin väistyvine metallilamelleineen miellytä. Objektiivin ympärillä on hyvän tuntuinen metallirengas. Olympuksen hybridihallintarenkaaksi kutsuma rengas hallitsee kahta toimintoa: P-ohjelmalla kuvattaessa se muuttaa valotusajan ja aukon suhdetta. Kuvattaessa A- tai S-ohjelmalla sillä hallitaan valotusaikaa tai aukkoa. Kun käytetään Olympuksen mainioita taidesuotimia, ne valitaan renkaasta kiertämällä. Stylus 1s on, kuten sanottu, vain Stylus 1:n varovainen kasvojenkohotus. Suuntaus on nykyään se, että kameravalmistajat tekevät vanhoihin malleihin vain pieniä parannuksia, kääräisevät sen sitten uudeksi malliksi ja käyttävät tilaisuuden reippaaseen hinnankorotukseen. Se ei onneksi onnistunut Olympukselta. Edeltäjämallin katuhintaan on saatu vain muutamien kymppien korotus, ja 1s:n lähtöhinta on alhaisempi kuin aikanaan 1:n.

Conclusion

Stylus 1s:ää on edeltäjänsä tavoin nautinnollista käyttää. Kameran asetusten säätäminen on helppoa, ja näytön ja etsimen kuviin voi luottaa.
Kuvakennon vain 11,7 megapikselin tarkkuus ja voimaperäinen jpg-pakkaus tekevät yksityiskohtien toistosta kameran akilleenkantapään.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
11,8
Polttovälikerroin/optinen zoom
10,7
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
7
Suurin ISO
12800