Olympus Stylus SH-1

Olympuksen kauniin matkakameran polttovälialue on suuri. Viisiakselinen Kuvanvakain toimii erittäin hyvin, mutta kameran kohinanvaimennus toimii liiankin tehokkaasti.

#Kamerat #Olympus
8.5

Pen-malliston tyylikäs muotoilu on ulotettu myös Stylus SH-1 -matkakameraan. Se on mukava taskukamera, jonka polttovälialue on peräti 24-kertainen, mikä vastaa kinokoossa 25–600 mm:ä. Se on paljon tämän kokoiselle kameralle. Pitkä tele vaatii kuitenkin paljon kuvanvakaimelta. Se onkin kameran vahvimpia puolia, koska se toimii viidessä eri suunnassa. Kuvanvakain on peritty maineikkaasta OM-D E-M5:stä, ja sen tehokkuus todella näkyy. Vain hyvin harva kuva jäi epätarkaksi silloinkaan, kun kuvasimme kaikkein pisimmillä polttoväleillä. Ne muutamat harvat epätarkat kuvatkin menevät kameran automaattitarkennuksen piikkiin, jolla oli vaikeuksia tarkentaa 500–600 millin polttoväleillä, kun kohde liikkui. Kamera ottaa peräti 11,5 kuvaa sekunnissa täydellä tarkkuudella, mutta silloinkin automaattitarkennuksella on jonkin verran vaikeuksia.
Stylus SH-1:ssa on wi-fi, ja sitä voidaan etäohjata matkapuhelimella Olympus Image Share -sovelluksella joka välittää myös etsinkuvan.

Tehokas kohinanvaimennus

Kameran kuvakenno on kooltaan vain 6,2 x 4,5 mm, ja yhdessä 16 megapikselin resoluution kanssa se on altis kohinalle. Olympus pyrkii vähentämään rakeisuutta antamalla kohinanvaimennukselle vapaat kädet jo herkkyydellä ISO 800. Se syö rankasti myös kuvan yksityiskohtia, jotka pehmenevät liikaa. SH-1 tekee kuitenkin vielä herkkyydellä ISO 400 hienoja kuvia, joiden värit ovat lämpimät ja kylläiset ja joiden kontrasti on hyvä. Kuvaajan on pyrittävä välttämään herkkyyttä ISO 800 ja käytettävä pikemminkin suurinta aukkoa F3, jolla terävyys on hyvä eikä vinjetointia tai värien hajoamista esiiinny. Kamera tallentaa Full HD -tasoista videota 60 kuvaa sekunnissa, ja ääni tallentuu stereona. Näyttö on hyvälaatuinen, ja siihen saa näkyviin sähköisen vesivaa’an. Kameran 16 kohdeohjelman joukosta löytyy erinomainen laajasävyohjelma voimakaskontrastisia kohteita varten.

Arvio

SH-1 on tyylikäs matkakamera. Sen kuvanvakain on erinomainen ja tuottaa teräviä kuvia myös telellä. Kohde ei kuitenkaan saa liikkua liian nopeasti, koska muuten automaattitarkennuksella on pieniä ongelmia. Herkkyyden tulisi pysyä ISO 400:n alapuolella. Silloin kuvanlaatu ja värit ovat hyvät. Kamerassa on wi-fi ja paljon hyviä kohdeohjelmia.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
16,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
24x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
11,5
Suurin ISO
6400