Olympus Stylus XZ-10

Uusin Stylus-perheen tulokas on houkutteleva ja valovoimainen sekä viihdyttävä laite. Kuvanlaatu on toki mukiinmenevä, mutta varsinainen kysymys onkin se, riittääkö se aktiiviharrastajalle.

#Kamerat #Olympus
8.5

Taskukameroiden valovoimaisten zoomobjektiivien kehitys on vähä vähältä menossa oikeaan suuntaan. On nautinnollista, että niillä saadaan vihdoin aikaan hieno, pehmeä tausta valokuvaan. Valovoimaisen Olympus Stylus XZ-10:n 26–130 mm zoomin suurimmat aukot ovat F1,8–F2,7, minkä ansiosta pääkohde saadaan jo irrotettua taustasta. Objektiivi piirtää tarkasti ja kauniisti. Terävyys vähenee reunoja kohti vain pisimmällä 130 millimetrin polttovälillä ja täydellä aukolla F2,7. Pisimmällä polttovälillä ei kuitenkaan ole näkyvää värien hajoamista. Sitä esiintyy lähinnä vain laajakulmalla objektiivia himmennettäessä, ja 26 millimetrin polttovälillä näkyy vain vähän tynnyrivääristymää.
Stylus XZ-10:n kuvakenno ei ole tavallisista taskukameroista löytyviä kennoja suurempi. Myös rakeisuus on suurilla herkkyyksillä niiden tasoa. Kuvanlaatu on kuitenkin yleisesti hyvä, värit luonnonmukaiset, ja kohina alkaa toden teolla häiritä vasta herkkyydellä ISO 1600.

Upea leikkikalu

Valotus on varsin varmaa, ja on vain harvoin tarpeen uuttua siihen valotuksen korjauksella. Automaattitarkennus ei pidä pimeästä, mutta sen toiminnassa ei juuri ole valittamista, kunhan valoa vain on riittävästi. Tarkennuspisteet valitaan helposti kameran takaosan painikkeilla.
Vaikka Stylus XZ-10 vaikuttaa upealta kameralta, sitä on samalla vaikea olla luokittelematta upeaksi leikkikaluksi. Siinä on nimittäin hyvin paljon käyttökelpoisia toimintoja, tehosteita ja myös suotimia, joista monia voi käytännössä myös käyttää. Kameran ohjelmakiekosta voidaan ottaa käyttöön vaikkapa taidesuotimet ja valita niistä vaikutelmaksi esimerkiksi rakeinen mustavalkofilmi ja monia muita.
Kameran etuosan ja takaosassa peukalon kohdalla olevan karkean kumipinnoitteen ansiosta siitä saa hyvän otteen. Toinen mukava yksityiskohta on, että objektiivirengas voidaan asettaa säätämään esimerkiksi aukkoa.

Arvio

Stylus XZ-10 on monipuolinen ja tyylikäs taskukamera, jossa on valtavasti kiinnostavia, jopa melko käyttökelpoisia toimintoja ja suotimia. Kuvanlaatu on muuhun tarjontaan nähden hyvänpuoleinen, mutta ei mene niistä selvästi ohi. Hintaan nähden ei voi valittaa. Kohderyhmä pitänee kameraa niin mielenkiintoisena, että on valmis elämään sen kanssa.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
12
Polttovälikerroin/optinen zoom
5
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
15
Suurin ISO
6400