anm_olymptg_03.jpg

Olympus TG-Tracker

Jos haluat kuvia elämästäsi maalla, merellä ja ilmassa, se onnistuu Olympus TG-Trackerillä. Se pystyy jopa kertomaan sijaintisi oman gps-trackerin avulla.

tekijä Välineopas #Kamerat #Olympus
7.8

Olympus TG-Tracker on Olympuksen uusi tuote. Se on 4K-resoluution pikkuvideokamera, joka voi ottaa myös 3840 x 2160 pikselin eli 8,3 megapikselin kuvia. Siinä on kiinteä 206 asteen superlaajakulma, valovoimaltaan F2. Sitä ei voi himmentää, mutta se ohjaa herkkyyttä ja valotusaikaa aina 1/24 000 sekuntiin. Siinä on gps, kuten nimikin kertoo, joka lisää sijainnin Exif-tietoon. Siinä on myös kompassi, kiihtyvyysmittari, barometri ja lämpömittari. Koko ihanuus on pakattu runkoon, joka on vesitiivis 30 metriin, kestää pudottamisen 2,1 metristä, jäämisen 100 kilon painon alle ja käyttämisen kymmenen asteen pakkasessa. Kuvia voidaan ottaa yksittäiskuvina tai puolen sekunnin välein, kunnes toiminto lopetetaan. Se toimii hienosti. Kuviin tulee – monien muiden kameroiden tavoin – vahva kalansilmävääristymä. Tässä olisi suoralinjainen superlaajakulma käyttökelpoisempi GoPron tapaan ja jokseenkin samaan hintaan. Yhteisarvosana jää alle Olympuksen Tough TG-4 -toimintakuvauskameran. TG-Trackerin objektiivi piirtää anteeksiantamattoman pehmeästi kuvan reunoilla. Harrastajakamerana arvosteltuna arvosana olisi ollut paljon heikompi. Harrastajakamera TG-Tracker ei kuitenkaan ole. Se on aktiivisen ja liikkuvan väen sveitsiläinen linkkuveitsi, jonka kuvat ja video ovat monelle käypää tavaraa. Kuvanlaadun merkitessä hankitaan Olympus Tough TG-4 hintaan 400 euroa.
TG-Trackeriä voidaan nimensä mukaan käyttää gps-loggerina, eli kameran annetaan tehdä MicroSD-kortille tallennettava lokitiedosto, jolta yhteenopiva ohjelma sitten kertoo kuvan kuvauspaikan.

Näyttö kääntyy kameran sivulle ja se kääntyy kaaksepäin, mutta ei ylöspäin tai eteen.
Tuttavuus TG-Trackerin kanssa alkaa akun ja Micro-SD-muistikortin tarkastamisella, jotka pannaan kameraan koloonsa peitinlevyn alle. Akku ladataan kamerassa usb-johdolla peitinlevy avattuna. Kosteusvaurion mahdollisuus on siis olemassa tarpeeksi kosteassa ympäristössä. Kamera käynnistyy sivulla olevasta keinunäppäimestä, josta valitaan valokuvaus, video, tracker-toiminto tai virta pois. Kameran päällä on suuri laukaisin ja neljä painiketta. OK-painikkeesta valitaan myös kuvausohjelma, ja voimakas videovalaisimeksi kelpaava LED-valo syttyy ja sammuu nuolinäppäimellä. Valikon niukat tekstit ovat vain englanniksi, mutta mukaan tulee hyvä, lähes 80-sivuinen suomenkielinen käyttöopas, josta puolet käsittelee wi-fin käyttöönottoa. Kun käytön opettelee, on kameran käsittely helppoa ja nopeaa. Kamera myöskin reagoi nopeasti. Valokuvauksen aktiiviharrastaja toivoisi parempaa terävyysaluetta ja lyhyempää lähintä tarkennusetäisyyttä, mutta niitä ilman on tultava toimeen. Takaa valaistun kuvakennin edessä olevan pienen kalansilmäobjektiivin polttoväli on vain 1,58 mm, joten himmentimelle on tällaisessa rakenteessa hiukan vaikeata löytää paikkaa.

Conclusion

TG-Tracker tallentaa hienosti elämyksiä kuvina, videona ja gps-tietona. Sitä on hjelppo käyttää, kunhan ensin tottuu käyttöliittymän painikkeisiin.
Kuvanlaatu jää alle GoPron ja aiemman testivoittajamme, Olympus Tough TG-4:n. Kiinteän aukon vuoksi ei syvyysterävyysalueeseen voida juuri vaikuttaa.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
8,3
Polttovälikerroin/optinen zoom
1
LCD-näyttö
1,5
Kuvaa/sekunti
2,0
Suurin ISO
25600