olympus Tough-5

Olympus Tough! TG-5

Ensimmäistä kertaa iskunkestävällä kompakti­kameralla voi ottaa raakakuvia ja 4K-videota. Mutta onko tarkkuudesta jouduttu tinkimään?

tekijä Välineopas #Kamerat #Olympus
8.5

Toisin kuin kilpailijoiden mallit, Olympuksen iskunkestävä TG-4 ja uusi TG-5 tallentavat raakakuvia. Se on suuri etu. Toisin kuin edeltäjänsä TG-5 tallentaa 4K-videota. Uuden mallin tarkkuutta on yllättäen laskettu 12 megapikseliin edeltäjän 15,9 megapikselistä. Muutos on järkevä. Yksityiskohdat toistuvat aitoina aina ISO-arvoon 800 saakka, sillä yksittäiset pikselit saavat enemmän valoa ja kuvista tulee varsinkin heikossa valossa yksityiskohtaisempia. Polttovälialue vastaa 25–100 millin polttoväliä. Terävyys on oivaa varsinkin laajakulmalla kuvattaessa, mutta teleasennossa se heikkenee. TG-5 erottuu kilpailijoistaan raakakuvamuodolla, josta on paljon iloa. Kameralla voidaan kuvata 4K-videota. Värit ovat eläviä ja kuvanlaatu yksityiskohtainen. Testasimme kameraa Azoreilla. TG–5 pärjäsi niin vaellusretkien suurissa lämpötilavaihteluissa kuin valassafareillakin. Pintakäsitelty lasi objektiivin edessä estää kosteuden tiivistymisen. Optiikka ei huurtunut kertaakaan. Kondenssi on tavallinen ongelma, jos lämpötila vaihtelee paljon tai kuvausolosuhteet ovat erityisen kosteat. Automaattitarkennus toimii salamannopeasti, jos päivänvaloa riittää. Heikossa valaistuksessa automaattitarkennus toimii jonkin verran hitaammin.
Kamerassa on gps-vastaanotin, wi-fi-tuki, korkeus- ja syvyysmittarit sekä lämpömittari, joka on tosin epätarkka. Kamera istuu ergonomialtaan käteen kilpailijoitaan paremmin, ja oikean yläkulman säätökiekolla pääsee käsiksi valotuksenkorjaukseen.

Arvio

Hyvä kuvanlaatu varsinkin laajakulmakuvissa. Käytössä raakakuvamuoto ja monipuolisia mahdollisuuksia 4K-videoille, kuten aikaviivekuvaus.
Tarkkuus heikkenee telealueella. Kaipasimme myös videoiointiin led-valoa, ja heikossa valossa automaattitarkennus jää vajavaiseksi.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
12
Polttovälikerroin/optinen zoom
4
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
20
Suurin ISO
12800