panasonicFZ82

Panasonic Lumix DC-FZ82

20–1200 mm:n polttovälialue, ällistyttävän hyvä auto­maattitarkennus, yllättävän halpa hinta, 4K ja keveys tekevät FZ82:sta hauskan ja inspiroivan lelun.

#Kamerat #Panasonic
8.3

Panasonic Lumix DC-FZ82 on ennen kaikkea hauska. Kameran paino on vain 607 grammaa, mutta siinä on zoom, joka yltää 20 mm:n laajakulmasta ällistyttävään 1200 mm:n teleen. Toisin sanoen: jos näet sen, voit kuvata sen, ja jos et näe sitä, voit ehkä silti kuvata sen pitkällä zoomilla. Optinen kuvanvakaus toimii hyvin, jos kohde pysyy paikoillaan, emmekä ole tavanneet parempaa automaattitarkennusta missään superzoomkamerassa. FZ82 tarkentaa jopa 500 mm:n tele­asennossa autoon, joka ajaa kameraa kohti nopeudella 90 km/t. Saimme tilanteesta peräti seitsemän täysin tarkkaa kuvaa sekunnissa. Tulos on ennenkuulumattoman hyvä tämän hintaluokan superzoomkameralle. Tavallisella automaattitarkennuksella FZ82 ottaa kymmenen kuvaa sekunnissa.
Tähän nähden alhaiseen pistelukuun vaikuttaa ennen kaikkea kuvanlaatu. Valotus ja värit ovat hyvät, mutta yksityiskohtien toisto sallii enintään 13 x 18 cm:n tulosteet alkaen jo ISO 80:stä. Kokeilimme korjata asiaa myös raakamuuntimella, mutta tulos oli valitettavasti vain aavistuksen verran parempi.
Etsin ja näyttö toistavat valon ja värit oikein. Molempien tarkkuus on hieman yli miljoona pistettä. Useimmat kamerat siirtyvät nykyään automaattisesti etsinkuvan näyttöön, kun kamera nostetaan silmälle, mutta DC-FZ82:ssa vaihto on tehtävä käsin. Näyttö on parempi ja lisäksi se on kosketusherkkä, mutta sitä ei voi kääntää.
Jos onnistut hyödyntämään FZ82:n mahdollisuudet ja välttämään lämpöväreilyn voimakkaalla zoomilla, voit saada hienoja, omaperäisiä kuvia ja kokea hauskoja hetkiä, vaikka kuvien laatu onkin lähinnä älypuhelimen tasolla.

Panasonicit ovat teknisesti hyvätasoisia, ja se koskee myös FZ82:ta. Kamerassa on wi-fi ja se kuvaa 4K-videota, mikä ei ole vielä tätä kirjoitettaessa itsestään selvää tässä hintaluokassa. FZ82:ssa on lisäksi erittäin helppokäyttöinen 4K-kuvausmahdollisuus, jonka avulla voidaan saada hankalastakin kohteesta hyvän kuvan: kameralla kuvataan viiden sekunnin 4K-leike, ja sen jälkeen voi kaikessa rauhassa selailla yksittäiskuvia näytöltä ja valita kuva, jossa hymy on levein, pallo osuu maaliin tai mitä nyt kulloinkin on tarkoitus ikuistaa. Kuvan voi sen jälkeen tallentaa 8,3 megapikselin jpg-kuvana. Toinen hyvä ominaisuus on Post-Focus. Siinä kamera ottaa joukon kuvia, jotka tarkentuvat hieman eri kohtaan, minkä jälkeen niistä voi valita parhaan. Jos kamera on jalustalla, kuvat voi myös koota yhdeksi laajan syvyysterävyyden kuvaksi. On huomattava, että 4K-kuvaus vaatii nopean, vähintään 10-luokan SD-kortin, jotta se toimisi kunnolla.
Olimme lähes varmoja, että kameran oma salama tuottaisi testissämme ongelmia. 20 mm:n laajakulma vaatii paljon salamalta, jos valon on riitettävä kuvan kulmiin asti. Yllättävää kyllä valotus oli täydellinen. Halvasta hinnasta huolimatta kamerassa on myös automaattitarkennuksen apuvalo, joka auttaa kuvaamaan lähes pimeässä. Hintaan nähden on vaikuttavaa, että FZ82:ssa on salamakenkä, joten siihen voi liittää jonkin Panasonicin peilittömän järjestelmäkameran yhteensopivan salaman.

Arvio

20–1200 mm:n zoomalue on fantastinen. Hiljainen ja tehokas kuvanvakain tekee kuvaamisesta ongelmatonta.
Yksityiskohtien toisto ei ole kovin hyvä edes pienillä ISO-herkkyyksillä, mikä rajoittaa FZ82:lla otettujen kuvien käyttämistä tulosteina.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
18
Polttovälikerroin/optinen zoom
60
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
6400