panasonic_lumix_gx800_sil_front

Panasonic Lumix DC-GX800

Panasonicin uusi peilitön järjestelmäkamera tarjoaa loistavan kuvalaadun ja huippuluokan 4K-videot. Lisäksi GX800:lla on pari nokkelaa toimintoa hihassaan.

#Kamerat #Panasonic
8.8

Panasonic Lumix DC-GX800 on ensimmäinen peilitön järjestelmäkamera Panasonicin uudessa kolminumeroisessa GX-sarjassa. Kysymys onkin siitä, kannattaako pieneen kameraan sijoittaa 600 euroa, jos käytössä on jo kallis, suuren tarkkuuden älypuhelin.
GX800:n testikierroksen jälkeen voimme rauhassa sanoa, että kameran kuvanlaatu ja videot ylittävät minkä tahansa älypuhelimen vastaavat. GX800 ottaa veitsenteräviä kuvia, kunhan pysytellään alle ISO 12 800:ssa. Kamerassa on Micro Four Thirds -kenno, jossa on vain 16 megapikseliä, mutta kohina on hyvin hallinnassa ja kohinanvaimennus alkaa vasta ISO 6400:sta. Kokoon painuva 12–32 mm:n pakettiobjektiivi tekee vaikuttavan tarkkaa jälkeä, ja yksityiskohtien toisto on erittäin hyvä, mikä on sen ansiota, että kamerassa ei ole optista alipäästösuodinta. Kontrasti on tasapainoinen, myös silloin kun kuvataan hankalia vastavalokohteita, ja värit toistuvat lämpiminä ja miellyttävän kylläisinä.
GX800:ssa on kosketusherkkä kolmen tuuman näyttö, jota voi kääntää 180 astetta ylöspäin, joten selfie-sommittelu onnistuu. Etsintä kamerassa ei ole. Jos sellainen on tärkeä, kannattaa valita GX80. Paras toiminto GX800:ssa on mahdollisuus kuvata 4K-videota. 30 kuvan sekuntinopeudella otetuista 4K-videoista voi myös poimia valokuvia painiketta painamalla. Jokaisen kuvan tarkkuus on kahdeksan megapikseliä, ja toiminto on omiaan ratkaisevan hetken tallentamiseen. Post-fokus-toiminnolla voidaan muuttaa tarkennusta kuvan ottamisen jälkeen, mikä on vähintäänkin kätevää – erityisesti, jos GX800:aa käytetään makrokuvauksessa. Pienen salaman valoteho ei ole kovin kummoinen, joten se toimiikin parhaiten lähinnä täytevalona.
Kamerassa on 22 digitaalista suodinta, joilla kuviin saa juuri sellaisen nostalgisen ilmeen, joka sopii omiin mieltymyksiin. Heikko kohta on kameran automaattitarkennus, joka ei ota toimiakseen kunnolla huonossa valossa.
Kameran salaman valovoima on heikko, joten sitä kannattaa käyttää lähinnä täytesalamana.
GX800:aan menevät vain microSD-kortit, ja on tärkeää hankkia mahdollisimman nopea kortti, jos haluaa hyödyntää 4K-mahdollisuudet kokonaisuudessaan.
Kamera on muotoiltu mukavan pieneksi, ja se mahtuukin hyvin taskuun. Pieni koko merkitsee valitettavasti myös sitä, että painikkeet ja säätökiekot ovat ärsyttävän pieniä.
Koska kyseessä on Micro Four Thirds -kamera, siihen käyvät kaikki sekä Olympuksen että Panasonicin yhteensopivat objektiivit, joiden valikoima on laaja. Kameraa saa mustana ja hopeanvärisenä.

Arvio

Hintaan nähden loistava kuvanlaatu. Mahdollisuus poimia valokuvia 4K-video-otoksista, jolloin mm. urheilukuviin saa tallennetuksi oikean hetken.
Automaattitarkennus toimii huonosti heikossa valossa. Kameran painikkeet ja säätökiekot ovat liian pieniä, ja salama on hiukan liian heikko.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
16
Polttovälikerroin/optinen zoom
2
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
25600