Panasonic Lumix DC-S1R

Sinulle, joka haluat kinokoon kameran, jossa on markkinoiden suurin tarkkuus.

tekijä Välineopas #Kamerat #Panasonic
8.5

Panasonic on esitellyt kaksi ensimmäistä kameraansa, joissa on suuri kinokoon kenno, ja S1R on huippumalli. Vaikka kamera on peilitön, se painaa 1020 grammaa, mikä on enemmän kuin Canon EOS 5D Mark IV:n ja Nikon D850:n kaltaisten peilijärjestelmäkameroiden paino. Suuri kamera asettuu hyvin käsiin ja siinä on monia hyödyllisiä painikkeita. Tilaa on myös suurelle etsimelle, joka tekee ennätyksellisen tarkkuutensa ansiosta terävää jälkeä. Yhdestä painikkeesta etsimeen ja näyttöön saa punaisen yövalon. Se on hieno asia pimeällä: kuvaaja ei sokaistu eikä vedä huomiota puoleensa. On myös näppärää, että tärkeimpiin painikkeisiin saa valon.
Sääsuojatun S1R:n kuvissa on kameraluokan suurin tarkkuus, ja High Resolution -tilassa kamera voi yhdistää useamman kuvan 187 miljoonan pikselin kuvaksi. Tämä edellyttää kuitenkin jalustaa ja rauhallista kuvauskohdetta. Suuret tiedostot tallentuvat raakamuodossa, jota emme saaneet vielä auki testatessamme kameraa.
Valotusmittari toimii varmasti ja tuottaa oikean valotuksen. Värit toistuvat luonnollisina ja kauniina. Yksityiskohtien toisto on yleisesti ottaen hieno, mutta ei parempi kuin kilpailijoilla. Kohina alkaa häiritä vasta ISO 25 600:ssa.
Kamerassa on 225 tarkennuspistettä, jotka toimivat yllättävästi kontrastimittauksella. Kuvaajan on siis tultava toimeen ilman vaihetarkennusta, joka on kilpailijoiden hybriditarkennuksen vahva puoli. Kamerassa on monia tarkennuksen säätöjä, esimerkiksi sellainen, joka tunnistaa kasvot, silmät, vartalon ja eläimet. Se ei mielestämme ollut erityisen varma, mikä näkyy arvosanassa. Kamera tarkensi esimerkiksi vedenrajassa olevaan kiveen linnun asemesta. Kasvot se tunnisti helpommin, mutta silmiintarkennus toimi huonommin kuin kilpailijoiden malleissa. Myös nopeasti liikkuvat kohteet tuottivat vaikeuksia. Kamera ottaa yhdeksän kuvaa sekunnissa, mutta jatkuvalla automaattitarkennuksella lukema putoaa kuuteen. On merkille pantavaa, että kamerassa on kuvanvakain, joka toimii viisisuuntaisesti.

Arvio

Erinomainen kuvanlaatu ja huippuhyvä tarkkuus.
Huippuluokan etsin, hieno viimeistely ja tehokas vakain.
Video on 4K-laatua, ja kamerassa on kätevä usb-lataus.

Automaattitarkennus ei parhaiden tasolla.
Iso ja raskas kamera.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
46,7
Polttovälikerroin/optinen zoom
1
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
9
Suurin ISO
51.200